Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2007 20:46 - Темида се удави в началото на Дунав
Автор: korupciqvidin Категория: Новини   
Прочетен: 3916 Коментари: 7 Гласове:
1



Автор: Иван Рачев

Според официалната статистика кметовете в България се делят по няколко видими белега - големина на общината, икономическо състояние на общината, местоположение на общината, брой на населението.

Според манталитета на партийните лидери, без чиято благословия никой в България не може да стане градоначалник, кметовете се делят на три основни вида: послушен, много послушен и най-послушен.

В класацията на народа кметовете, които държат юздите на 262-те общини, са подредени по следните ключови показатели: народен човек (ходи разгърден посред зима и не се срамува да пие юнашки дори в кръчмата на автогарата), бурсук (студен и високомерен човек, който внимава с кой крак излиза от вкъщи и кого поздравява) и баровец (човек, който не се свени да демонстрира високия си жизнен стандарт и дружелюбно контактува с избирателите си, без да ги допуска прекалено близо до себе си и делата си).

Преди около година и четири месеца "Параграф 22" също отграничи няколко основни белега, по които може да бъде съставена уникална класация на българските градоначалници. За разлика от общоприетите стандарти тя няма да се казва "Топ 10", или "Топ 20", а... "Топ 10 000", "Топ 100 000" или "Топ милион". Думата "top" на английски означава "връх" ("на върха", "най-добрите").

И в нашия случай думата "Топ" означава "връх" ("на върха", "най-добрите"), но цифрите са с друго съдържание: "Най-много декари, продадени на безценица за една година"; "Най-голям подкуп, получен само за една услуга"; "Най-голям банков кредит, получен и похарчен незаконно"; "Най-високата цена, която е готов да плати един кмет за свободата си" и тъй нататък.

Един от най-категоричните и най-комплексни участници в бъдещата ни (все още) кметска класация е видинският градоначалник Иван Ценов. Той попадна в полезрението на "Параграф 22" на 9 юли 2004 г., когато правителствената Комисия за координация на работата по борбата с корупцията се изнесе във Видин, за да потушава тригодишната разправия между кмета Ценов и тогавашния областен управител Мартин Дончев (днес той е заместник областен управител на Видин), но не успя.

През изминалите почти 17 месеца оттогава "Параграф 22" няколко пъти писа за развитието на "хартиената война" между двамата. Нещо повече, заради публикацията "Българският кмет - реформатор или вещица" (бр. 28 от 17 юли 2004 г.) "Параграф 22" бе отличен в антикорупционния конкурс на "Коалиция 2000", чиито награди раздаде бившият посланик на САЩ в София - Н. П. Джеймс Пардю. Въпреки това ще припомним няколко ключови детайла от видинската общинарска драма, защото истинското й развитие все пак предстои.

Томахавката на войната
е изровена още в началото на 2002 година. До началото на 2004 г. "бойните действия" вървят в полза на кмета, но накрая Мартин Дончев прави стратегическа маневра: обобщава седем от нарушенията на Ценов в специален сигнал и го изпраща в правителствената Комисия за координация на работата по борбата с корупцията. На 9 април 2004 г. за проверка на данните в сигнала е съставена специална работна група. Четири месеца по-късно проверката приключва с деветстраничен доклад, който потвърждава изнесеното в сигнала на Дончев.

Това "четиво" става причина на 9 юли 2004 г. правосъдният министър Антон Станков да организира първото извънстолично заседание на антикорупционната комисия и да "вземе със себе си" видинските депутати в 39-ото Народно събрание Нина Чилова (НДСВ) и Михаил Миков ("Коалиция за България"), Ангел Илиев - прокурор във Върховната касационна прокуратура и шеф на отдел "Организирана престъпност и тероризъм", и представителите на всички национални медии, членуващи в Сдружение "Клуб - Журналисти срещу корупцията". Освен това за участие в заседанието на комисията са поканени още председателят и тримата заместник-председатели на Видинския общински съвет, цялото ръководство на РДВР-Видин и кметът Иван Ценов.

По време на заседанието докладът на проверяващия екип е прочетен пред всички, но в най-деликатно положение се озовава... върховният прокурор Ангел Илиев. Причината е, че Видинската окръжна прокуратура е била запозната със седемте общинарски зулума, описани във въпросния доклад, но не е направила абсолютно нищо за тяхното прекратяване.

Най-фрапиращият пример в доклада е заемът за 1.6 млн. лв., който общината е взела от Първа източна международна банка (днес "Интернешънъл асет банк"). По принцип този акт е подплатен с Решение № 90 на Общинския съвет от 4 юни 2003 г., а кредитът е гарантиран с 22 общински недвижими имота. Няколко месеца по-рано, по предложение на кмета Ценов, те са деактувани от публична общинска собственост в частна общинска собственост. Решението на Общинския съвет обаче веднага е обжалвано от областния управител Дончев пред Видинския окръжен съд, който отменя деактуването като незаконосъобразно. Случаят стига до Върховния административен съд (ВАС), който на 22 юни 2004 г. потвърждава това присъждане. Междувременно обаче - още през 2003 г., кметът Иван Ценов и Общинският съвет теглят банковия кредит и го усвояват в нарушение на Закона за общинските бюджети и на Закона за административното производство.

Крайдунавските обвинители са останали безразлични към другите шест сигнала, описани в доклада на правителствената антикорупционна комисия. Те са свързани главно с нарушения на Закона за обществените поръчки и засягат съвсем "битови" неща: отчитане и осчетоводяване на несвършена работа; уреждането на свои хора с общински имоти на тънки цени (става дума за сдружение "Клуб - Приятели на Видин", начело на което е съпругата на г-н кмета Цеца Николова); осигуряване на безвъзмездни дарения от общинския фонд "Приватизация" (в полза на бившия заместник-кмет Лъчезар Николов и председателя на бившия Общински съвет Илия Раденковски) и т. н.

Всеки прокурор - със свое мнение
Освен чрез съда, в периода 2002-2003 г. областният управител на Видин Мартин Дончев прави опит да възпре общинарите и чрез държавното обвинение, но претърпява пълно поражение. Едва в началото на 2004 г. Дончев решава да "злоупотреби" с партийното си положение на губернатор от НДСВ и с помощта на тогавашния вицепремиер Пламен Панайотов успява да уведоми главния прокурор какви (не) ги вършат неговите подчинени във Видин.

Реакцията на Никола Филчев е светкавична: на 19 февруари той разпорежда на Видинската окръжна прокуратура "да изясни всички факти и обстоятелства и да извърши пълни и цялостни проверки по всички пунктове в сигнала на управителя на област Видин". Последвалите събития обаче по най-категоричен начин опровергават разпоредбата на чл.112 от Закона за съдебната власт, която гласи: "Прокуратурата е единна и централизирана. Всеки прокурор е подчинен на съответния по-горестоящ по длъжност, а всички ­ на главния прокурор."

На 25 февруари 2004 г. окръжният прокурор на Видин Пролетка Велкова нарежда на трима свои подчинени - Кирилов, Влашев и Илиева, както и на видинския районен прокурор да изпълнят разпореждането на Никола Филчев. Три месеца по-късно - на 26 май 2004 г., Видинската окръжна прокуратура издава постановление № 155, с което категорично отказва да образува досъдебно производство срещу кмета Иван Ценов. Поради липса на извършено престъпление, разбира се.

Този прокурорски акт обаче дава основание на кмета да заведе дело за клевета срещу областния управител във Видинския районен съд за 50 000 лева. Мартин Дончев обаче също проявява характер и обжалва отказа на видинското окръжно обвинение пред Софийската апелативна прокуратура.

На 11 август 2004 г. прокурор Каролина Хлебарова издава постановление № 3447, което завършва с няколко недвусмислени изречения: "Отменям постановлението на Окръжна прокуратура - Видин от 26 май 2004 г., като необосновано и незаконосъобразно. Препис от постановлението на Апелативна прокуратура - София, да се изпрати на Окръжна прокуратура - Видин, за изпълнение на указанията в настоящия акт." Тоест - за образуване на следствено дело срещу кмета Иван Ценов.

Това постановление е обжалвано от шефката на видинското обвинение пред Върховната касационна прокуратура (ВКП), но за зла участ на кмета Ценов то не попада в "правилните" ръце. На 20 януари 2005 г. ВКП изцяло потвърждава становището на апелативната прокурорка Хлебарова и за втори път разпорежда на Видинската окръжна прокуратура да образува предварително производство по сигнала на областния управител Мартин Дончев.

Пет месеца и половина по-късно - на 6 юни 2005 г., Видинската окръжна прокуратура (този път в лицето на заместник окръжния прокурор М. Илиева) отново отказва да образува предварително производство срещу кмета Иван Ценов. Мартин Дончев отново обжалва отказа на окръжното обвинение пред Софийската апелативна прокуратура, която на 1 юли 2005 г. отново отменя отказа на видинските обвинители и им нарежда да образуват дело срещу Ценов.

Бумерангът на губернатора
Докато Дончев чака копието от постановлението на Софийската апелативна прокуратура (САП) на работното си място, кметът Ценов получава своя екземпляр "на ръка" - от деловодството на САП, и го отнася във Върховната касационна прокуратура (ВКП). За разлика от предишния път, сега той "уцелва" правилния човек, връчва му жалбата си срещу постановлението на Софийската апелативна прокуратура и се прибира в родния град.

Оттук нататък тълкуването и прилагането на законите за решаването на кризата между Дончев и Ценов става съвсем... относително.

В началото на юли 2005 г. Видинският районен съд оправдава бившия областен управител, а сега заместник областен управител Мартин Дончев по делото за клевета, образувано по исковата молба на кмета Иван Ценов още през май 2004 година. Градоначалникът естествено обжалва това решение пред Видинския окръжен съд, който насрочва първото заседание по второинстанционното дело за 15 ноември.

На 18 юли 2005 г. прокурор Николай Соларов от ВКП най-после сбъдва мечтата на кмета Иван Ценов и отказва да образува дело срещу него. В постановлението си, което кой знае защо е напуснало деловодството на ВКП без изходящ номер, прокурор Соларов обявява, че кметът и общинският съвет не са нарушили никакви закони, с което уж слага край на войната между Дончев и Ценов.

Нищо подобно. На 15 ноември сутринта, непосредствено преди началото на делото за клевета във Видинския окръжен съд, стана ясно, че единият от магистратите в тричленния състав - Люлин Лозанов, си е направил отвод. но вместо да отложи заседанието, за да може заместникът на Лозанов да се запознае с материалите, председателят на състава Виолетка Сиракова даде ход на делото и го... засекрети. С мотива, че ищецът и ответникът били публични личности и медиите щели да ги компрометират при отразяването на процеса.

В интерес на истината, единственото "чуждо тяло" в залата беше екипът на "Параграф 22", който тутакси прие решението на съдия Сиракова като комплимент и нито за миг не съжали, че ще изтърве шоуто. Просто защото то не се състоя, въпреки че залата остана заключена близо... четири часа.

Следващото заседание по делото е насрочено за 19 декември. Какво ще се случи тогава? "Параграф 22" научи, че видинските окръжни съдии не са разпоредили да се събират нови доказателства за вината на Мартин Дончев, а старите (според решението на Видинския районен съд) изобщо не доказват, че през 2004 г. областният управител е оклеветил кмета и му е нанесъл нематериални щети за 50 000 лева.

Всъщност, каквото и да бъде решението на 19 декември, със сигурност войната между носителите на местната и на държавната власт във Видин няма да приключи скоро. По простата причина, че общинската "попара" не само е дробена в продължение на шест години, но от ден на ден става все по-гореща


Тагове:   дунав,   Началото,


Гласувай:
1



1. анонимен - Срещу видинския кмет има сигнали за финансови нарушения
29.03.2007 10:56
Срещу видинския кмет Иван Ценов, който е сред оглавилите протеста срещу насилието след убийството на кмета на Елин Пелин, има подадени много сигнали за финансови нарушения и корупция и особено при приватизацията на общински фирми в региона. Един от сигналите за скандална приватизация, подаден срещу Ценов, е от Сдружението журналисти срещу корупцията до главния прокурор.

Срещу Ценов има сигнали за нарушения на Закона за обществените поръчки; отчитане и осчетоводяване на несвършена работа; уреждането на негови хора с отчуждени общински имоти (става дума за съпругата на кмета Цеца Николова) или с осигуряването на безвъзмездни дарения от общинския фонд "Приватизация" (в полза на бившия заместник-кмет Лъчезар Николов и председателя на бившия Общински съвет Илия Раденковски). Според Видинската окръжна прокуратура "липсват данни за извършено престъпление" от Ценов, но има твърдения, че съпругът на висш местен обвинител е на заплата при градоначалника Ценов.

В един от сигналите срещу Ценов се посочва кредит от 1.6 млн. лв. взет от Първа източна международна банка (ПИМБ) и предназначен за реконструкция на уличната мрежа и модернизация на уличното осветление във Видин. За сделката е взето Решение № 90 на Общинския съвет (ОС) от 4 юни 2003 г., а кредитът е гарантиран с 22 общински недвижими имота. Областният управител на Видин Мартин Дончев обаче спира със заповед решението на ОС за вземане на кредита, която кметът Ценов обжалва пред Видинския окръжен съд.

В хода на съдебната схватка става ясно, че на 27 февруари 2003 г., с Решение № 18, Общинският съвет е преобразувал въпросните 22 недвижими имота от публична общинска собственост в частна общинска собственост. Предложението идва от кмета Иван Ценов, а мотивът му е, че като публична общинска собственост имотите не могат да бъдат залагани, давани под наем или под аренда. Областният управител моментално спира изпълнението на това решение, а кметът обжалва. През пролетта на 2003 г. Видинският окръжен съд потвърждава, че преобразуването е незаконосъобразно и отменя решението на Общинския съвет.

Кметът Иван Ценов обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). И докато делото, образувано във ВАС, чака своя ред, видинските общинари използват удобния момент, за да довършат операцията по сключването и усвояването на кредита. Именно тогава те се събират и приемат въпросното Решение № 90 от 4 юни 2003 година. Кредитът е отпуснат, а за неговото обезпечение е учредена ипотека върху 22-ата недвижими имота. Осемнайсет дни по-късно Върховният административен съд потвърждава, че преобразуването на 22-ата имота от публична в частна общинска собственост е незаконосъобразно и отменя "целевото" Решение № 18 на общинарите от 27 февруари 2003 г. Кредитът обаче е отпуснат, неговото усвояване е започнало, а ПИМБ е в правото си да съхранява нотариалните актове за имотите, докато Община Видин си върне борча с лихвите.

Оказва се освен това, че с гласуването на кредита Общинският съвет е нарушил разпоредбата на чл.40, ал.4 от Закона за общинските бюджети, който гласи: "Общинският съвет не може да взема решение за ползване на банкови заеми, за емитиране на общински облигации и за отпускане на временни безлихвени заеми от бюджета на общината в 6-месечен срок преди изтичане на мандата на Общинския съвет". По онова време вече е било ясно, че местните избори ще се проведат на 26 октомври 2003 година. Тоест видинските общинари са просрочили "кредитното" гласуване с цели два месеца.

Друг сигнал касае спечеления през 2004 г. от бизнесмена Манол Велев търг за приватизацията на видинското общинско предприятие "Рациария" АД, за около 500 000 лева. Най-изненадващо обаче с решението на Общинския съвет за сключване на сделката са дописани още четири заведения, които през 1997-1998 г. са извадени от активите на "Рациария" АД, продадени са като обособени части и никога повече не са "връщани" в активите на дружеството. Сделката е спряна със заповед на бившия областен управител на Видин Мартин Дончев, който в момента е заместник-областен. /БГНЕС
цитирай
2. анонимен - Поредни безумия и корупция в Община ...
01.04.2007 21:49
Поредни безумия и корупция в Община Видин. Започналото строителство пред музея във Видин и поставянето на плочките, изцяло противоречи на компетентни стоители. Да не говорим за стоителството на шадравана. ДНСК Видин продължава да мълчи, отностно компетентността на строителната фирма. Аз като обикновен гражданин и некомпетентен в това отношение , съм възмутен от поставяните там фигурални плочки и тяхното подреждане и там където има място се запълват с жълта пръст. Такива злоупотреби има и на много други обекти които са предоставени на някъкви строителни фирми фантоми , некомпетентни в строително отношение, това е безумие и моля ако има отговорни институции, моля да го проверят, относно документация, и дали се спазва проекта на въпросния обект.
цитирай
3. анонимен - Журналистите от Видин и кореспо...
01.04.2007 21:55
Журналистите от Видин и кореспондентите на националните медии посетиха концерта на легендарната група “Юрая Хиип”, който се състоя в сръбския град Зайчар. Кметът на Видин д-р Иван Ценов, ЛИчНО ПОДСИГУРИ ТРАНСПОРТА на групата журналисти. Интерсно как и защо кмета избра местните журналисти и кореспонденти, може би да прикрият нарушенията в общината. Защо с тези пари не се подсигуриха, за да се погасят задълженията на детските градини към енергото, които преди месец останаха без ток, или деца без родители защо не те отидоха на концерта , а именно журналистите? Корупцията във Видин превърна града в един призрачен град. Хиляди напуснаха Видин и отидоха в страната , аз съм един от тях. Реших да остана с родителите си в Видин, Но от всичко това което гледах по телевизия Видин за тотални злоупотреби в общината, дори идва Комисията по корупция към Министерски съвет през 2004г. Прочетох статията ,, Темида се удави в началото на Дунав" побликувана в ,,Параграф 22" притурка във вестник
,, Банкер", бр.48 и наистина се отвратих от безделието на държавата и безкруполните постановления на прокурори. Такава корупция е превзела Видин, от материалите побликувани по горе много неща са иатина, все пак града е малък, и всичко се знае. Трябваше ми да отида до общината и по специално до Главния архитект за узаконяване на обект, по тояно Акт 16, заплатих необходимите такси, но с учудване разбрах , че не може да ми се издаде защото проекта ми за обекта не е изготвен от фирмата на майката на Главния архитект ЕТ,,Цеце Антова" , или тртябвашв да платя 20 000 лв. Отказах се защото тези средстватрябваше да ги предоставим без да ми се издаде документ. Пусках жалби , и нищо. Разбрах от медиите ,че беше задържан с белязани пари от полицията служител работещ в община Видин, но в последствие разбрах въпреки белязаните пари че Окръжна прокуратура Видин е прекратила преписката поради липса на доказателства. Въпросния служител още работи в общинат Видин и до ден днешенр и продължава да рекетира граждани. След това се поинтересувах и разбрах , че мъжа на Окръжния прокурор работи в отдел на община Видин. Разбрах и начините за определяне на заплатата му. Разбрах ,че цялата община е от близки и роднини на кмета на общината д-р Иван Ценов. Много от фирмите които печелят обществени поръчки също се знаят , града е малък. А и не е трудно да се проверят , има решения на Общински съвет-Видин, има регистри и документи в кметството, трябва да има ? Просто за това което гледах по телевизията в авторското пресаване ,, Дебати" по телевизия Видин, направо се отвращавах, от безделието на общинските съветници, и кметската администрция. Имаше дори доказателства документи , доклади на отговорни институции, и нищо. Просто разбрах , че този град е обречен от този кмет, и този общински съвет заедно с неговия председател който в последствие разбрах, че е и предведател и на Общинския съвет на БСП. Разбрах ,че има заведение ,,Летен кът" което се намира в Градската градина , и се ползва осем години в нарушение на закона, а и отделно се ползва голяма площ, а се плаща нищожен наем. Фирмата на господина е на името на майка му ЕТ ,, Лета ", има и друго заведение което се намира на улица ,,Широка", там също се плаща нищожен наем за тротоарно право, а се ползва много повече площ. Навсякъде е така в града, така е и по ул.'' Пазарска", така е и пред кино ,,Никра", така е и с всички заведения които плащат тротоарно право и в центра на Видин. Всичко това зависи от кмета Иван Ценов който независимо от изтеклия тригодишен договор се продължава с анеки.В последствие разбрах , че това е порочна практика да не се обевяват търгове за обекти, а просто договорите се сключват срещу предоставяне на определена финансова инжекция на служител в община Видин, а след това всяка година или на три години се продължават договорите с анекси. Убедих се ,че Видин се държи от пет човека, това са Боци, Цецо Иванов, Кмета, Главния архитект, мъжа и, майка и , и още няколко човека. Просто всичко в хаос ,затова решеих да се преместя в София и там се уверих, че наистина мога да водя един спокоен живот, където да изуча децата си. Изтеглих родителите си закупих си магазин, в който работя спокойно .Продължават безобразията във Видин, поредното доказателство е започналото строителство на Гръцка банка, в петно на сами центъра на Видин, до Дома на красотата, срещу шадравана. За започналото строителство няма решение на Общински съвет- Видин, още повече, че това е тротоар, което е пълен абсурд. Независимо от това нито РДНСК- Видин, нито прокуратурата е започнала проверка по случая. Навярно се досещате защо? Просто са платени хиляди ,,левчета" под масата. Аналогичен е случая с започналото строителство пред автогарата, а и на сами кръстовището пред бензиностанцията ,, Петрол ". Нарушенията са много такива аналогични случаи са строителството пред Ветринарната лечебница на поща , на сами тротоара, да не говорим за изградения басеин в градската градина. За всички петна са обособени с отделно УПИ. И са издадени неправомерно актове от публична общинска собственост, в частна, без да са загубили предназначението въпросните имоти. Много са издадените неправомерни Актове от публична в частна, но прокуратурата продължава да си затваря очите. Нали се досещате защо , защото мъжа на Окръжния прокурор на Видин работи като началник на отдел в Община Видин. Това бе отразено в статия на ,,Параграф 22", притурка на вестник ,,Банкер'" , статията е озаглавена '' Окръжна прокурорка направи шефовете си за смях ".Във Видин няма инвестиции има голяма безработица. Къде е газификацията на Видин която трябваше да е готова преди две години в училищата това поне е взетото решение от общински съвет, къде е хипермаркет,, Била, къде е Индустриалния парк на пътя за Дунав мост 2, къде е след като продадоха Новия театър за изграждането на хипермаркет , няма го. Просто това са взети решения от ОбС- Видин.Но, никой не ги контролира. Няма и никой не желае да бръкне в блатото на кметската мафия и по специално във Видин, където близо 5 години неправомерно се източват средства от бюджета на общината.
цитирай
4. анонимен - Провокиран съм да се обърна към м...
01.04.2007 21:59
Провокиран съм да се обърна към медиите и обществото след поредната проява на наглост и безочие от страна на управляващите по отношение на процесите, които текат в здравеопазването.
Историята е следната: градът е Белоградчик, Северозападна България. През септември 2006 г. директорът на местната болница навършва пенсионна възраст и заявява желанието си да се оттегли от поста. За целта обаче Общинският съвет трябва да обяви конкурс за избор на нов управител на здравното заведение. Насрочването на въпросния конкурс бе протакано в продължение на 6 месеца. Насрочването му ще бъде обявено на днешното заседание на Общинския съвет.
Запитвани за причината за това забавяне, представителите на местната власт не счетоха за нужно да дадат какъвто и да било отговор.
Оказа се, че така се осъществява нечия отдавнашна мечта. Неведнъж председателят на Общинския съвет в града е споделял, че мечтае да председателства ОС, докато съпругата му-лекар, е директор на местната болницата. Очевидно мечтата на този човек е осъществена, но само наполовина. Скоро обаче му предстои да реализира и останалата част.
Да се върнем на конкурса, който утре ще бъде насрочен (това е една от точките в дневния ред на заседанието на ОС-Белоградчик). Нямаше да има нещо кой знае колко съмнително в 6-месечното протакане, ако един тревожен факт не беше налице – съпругата на въпросния председател на ОС вече има сертификат за здравен мендижмънт – задължително условие за кандидатстване за шеф на здравно заведение. Сдобила се е с него преди 3 (три!!!) дни.
Значи ли това, че кметът на града е изчакал някого, фаворитът за поста, да получи съответната правоспособност, за да може да се яви на предрешения, предизвестен и нагласен конкурс?! Това действие, последващо 6-месечно бездействие, не води ли до съмнения по отношение на почтеността на властимащите?!
За съжаление обаче този пример е симптоматичен за начина, по който се управлява държавата ни не само на централно, а и на местно ниво. Този пример е симптоматичен и за самия град Белоградчик, където кметът вече успя да назначи съпругата си (след проведен конкурс, разбира се) на директорското място в местната гимназия. Вероятно госпожа директорът е способна и компетентна, но все пак съм озадачен дали тя имаше по-задълбочен поглед върху проблемите на училището, в което никога не е работила, от конкурентите си, чиято професионална кариера от години е свързана с въпросната гимназия.
В тази история не става въпрос за законност. Нито един закон не е нарушен. Става дума за морал или за липсата на такъв. Става въпрос и за потъпкването на основополагащия принцип, гарантиращ избора на по-качествения кандидат за даден пост – състезателността и правото на равен старт. Става въпрос за честност, а и за безкористност. Когато суверенът, какъвто по Конституция е българският народ, ти делегира правото да управляваш от и в негово име, си длъжен да го правиш по най-прозрачния начин, забравяйки личния интерес. А ако избраните от народа не сторят това и не се оттърсят от естествения стремеж към лично облагодетелстване, гражданското общество е естественият коректив, който трябва да използва своя импулс и да коригира грешките на избраниците си, за да има справедливост. А не само горчив привкус, породен от нечистоплътността на определена група хора.
Богдан Маринов
цитирай
5. анонимен - МАФИЯТА във Върховния Админист...
01.04.2007 22:17
МАФИЯТА във Върховния Административен Съд вече се легитимира. Върхът на МАФИЯТА е съдията Констатин Пенчев.
Вече му правим справка за имоти и доходи. Интересни неща.
ВЪрХЪТ НА мАФИЯТА бе НАЗНАЧАВАНЕТО НА СЪДИЯТА АНЕЛИЯ АНАНИЕВА - ДЪЛГОГОДИШНАТА БЛИЗКА И ИНТИМНА ПРИЯТЕЛКА НА
СЪДИЯТА КОНСТАТИН ПЕНЧЕВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОФИЙСКИ ОКРЪЖЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД.
ТУК КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ СЕ ИЗДЪНИ.
НЕ МОЖА ДА ОСТИСКА И ДА НЕ НАЗНАЧИ ЛЮБОВНИЦАТА СИ НА ТОЗИ ОТГОВОРЕН ПОСТ. ТА ТОЗИ ПОСТ Е ПОД НЕГОВИЯ.

Това е МАФИЯТА НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД.
НЕ СЛУЧАЙНО ВЪВ ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ИЗЧЕЗВАТ ДЕЛА НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЧНОСТИ, ПОДПИСВАТ СЕ ПРОТОКОЛИ ОТ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАНИЯ ОТ СЪДИЯ МАГДАЛИНЧЕВ , А СЪЩИЯТ НЕ Е ПРЕДСЕДАТЕЛСТВУВАЛ СЪОТВЕТНОТО ЗАСЕДАНИЕ И ДЕЛО.
ТОЙ СЕ ПОДПИСВА ПОД ПРОТОКОЛА А ВЪОБЩЕ НЕ Е БИЛ В СЪДЕБНА ЗАЛА.

ТОВА Е МАФИЯТА ВЪВ ВАС. И НАЧЕЛО НА МАФИЯТА Е КОНСТАТИН ПЕНЧЕВ. ТОЙ УДОВЛЕТВОРЯВА ВСЯКО ИСКАНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ - КОЕ ДЕЛО КАК ДА БЪДЕ РЕШЕНО.
КОЛКО ХОРА ЩЕ МРАТ ОТ НАКАЗАНИЕТО БОЖИЕ !!!!
цитирай
6. анонимен - Къде изчезнаха тролеите на Видин.....
16.04.2007 14:29
Изчезнаха тролеите на Видин”.
Постановление за отказ да се образува наказателно производство от 10.02.2003 г. на Окръжна прокуратура - Видин относно твърдение за извършено корупционно престъпление, “Изчезнаха тролеите на Видин”.
Окръжна прокуратура - Видин възлага на РДВР – Видин извършването на предварителна проверка, която приключва с мнение за прекратяване. Прокуратурата е върнала преписката на РДВР – Видин за извършването на допълнителна проверка. В резултат на конкретните указания РДВР изисква от Държавен архив – Видин документи по случая. Към преписката е приложена справка, че в Държавен архив – Видин не е открита кореспонденция за целево финансиране и изграждане на тролейбусна линия в гр. Видин, но било отразено че изграждането й било замразено. В постановлението се сочат обяснения на кмета на община Видин, че отпуснатите средства били изчерпани. Прокуратурата приема, че кмета е разпоредил охрана на тролейбусната линия. Прокуратурата мотивира отказа да образува наказателно производство със събраните по преписката материали и с наличието на обективни причини за реализирането на проекта (сочи, че в този см. е и Решение № 277–76 – І. н. о. на ВС на РБ). Като приема, че липсват данни за извършено престъпление от общ характер прокуратурата постановява отказ да образува наказателно производство и прекратява преписката.
цитирай
7. анонимен - КОЙ ПРЕЧИ НА ДУНАВ МОСТ 2
16.04.2007 14:47
КОЙ ПРЕЧИ НА ДУНАВ МОСТ 2

Как и защо кмета на Видин продадаха НА голяма част от общински съветници имоти по трасето на Дунав мост 2. Нека прокуратурата да провери това. Защо след като държавата е отчуждила имотите около трасето на моста , кмета и Главния архитект са образували нови упита по трасето на моста. Това го поставям на вниманието на Главния прокурор, или като цяло на държавата , да потърси отговорност на този който спъва строителството на инфраструктурата на моста. От къде ще трябва да минават материалите за строителството на моста, разпира се по пътя или с ЖП транспорт, но как ще стигнат до площадката след като трябва да започнат отново отчуждителни мероприятия. Дано държавата да потърси отговорност на този който спъва строителството на един голям европейски инфраструктурен проект.
Заедно с кмета на община Видин има и група общински съветници от БСП,СДС, и др. представени политически партии в местния парламент. Тези групи от хора са получили солидни площи земя около трасето на моста. Това е благодарност за добре свършената работа, оказването на подкрепа по дадено предложение на кмета на община Видин. Не е трудно да бъде проверено това от прокуратурата, за сведение ще дам един примрер: Имот 00364 е 100 дк. той е отчужден от държавата и е заплатен на собственика, но вместо това, въпросния имот 0034 е разделен на четири малки под имота с други номера например 00367,00369,00370,00373, това е направено от кмета на община Видин и главният архитект на общината, след това общински съвет Видин продава съответните имоти по предложение на кмета на други четирма собственка. Злоупотербата е доказуема, но не знаем защо Глвния прокурор, а да не говорим и окръжният прокурор мълчат. Защо не започнат проверка как и по какъв начин са създадени тези нови имоти с нови номера, затова има достатъчно документи както в общината , така и в общински съвет. Схемата е много лесна за разгадаване, но за сметка на това безобразие което е извършено от кмета и група общински съветници е престъпление защото един толкова важен за нас и региона проект какъвто е Дунав мост 2 ще бъде отложен с години. Да не говорим че това са европейски средства.

Нека държавата наистина докаже че е на мястото си!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: korupciqvidin
Категория: Политика
Прочетен: 916669
Постинги: 173
Коментари: 1375
Гласове: 1795
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930