Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2007 01:21 - Кучешкият концлагер във Видин
Автор: korupciqvidin Категория: Новини   
Прочетен: 7432 Коментари: 32 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2007 21:15


В местния изолатор извършавт безбройни нарушения, несмущавани от общината

Илиана Атанасова

imageНадписът говори категорично за отношението на хората към изолатора

Видинския изолатор за кучета се намира в края на града, след комплекс "Стройтел" по пътя за вече затворения панаир на ул. "Редута". Построен е на не повече от 50 м. от жилищен блок. Стопанисва се от фирма "Еко Титан" ЕООД, собственост на адвоката от Софийската адвокатска колегия Васил Илиев Иванов. Финансира се изцяло от община Видин от средствата събрани от данъците на гражданите на Видин.

imageС това се хранят кучетата

Преди две години изолатора за кучета в град Видин е бил стопанисван от фирма "Еко Титан - Видин" ЕООД. Тогава обекта е бил затворен с прокурорско постановление. Васил Иванов държи и бизнеса с чистота в град Видин чрез фирма "Титан Север". "Титан Север" и "Еко Титан" са основните спонсори на предизборната кампания на кмета на града д-р Иван Ценов. Последните мероприятия, вече свързани с предстоящите местни избори проведени в град Видин също се финансирани от тези фирми.
Изолаторът за кучета е регистриран на 11.07.2005 г. като животновъден обект.

Той извършва евтаназия

на заловени и непотърсени в срок от две седмици безстопанствени кучета. Официално и формално изолатора има собствен правилник, одобрен от РВМС - Видин. Вес повече обаче зачестяват случаите охраната на изолатора да не допуска в обекта гражданите дръзнали да подадат жалби за извършваните там нарушения. Подобна устна заповед е издадена лично от Генералния директор на НВМС - Жеко Байчев при извършване на последната контролна проверка на изолатора. Тогава в обекта не е допусната една от жените подали жалби, а другата е пусната само до клетките на кучетата, но категорично и е отказан достъп до документацията.
Обекта разполага с 10 клетки за настаняване на кучета, от които само до 4 има достъп на светлина. Другите се намират под навес. Обикновено всички събрани кучета се натъпкват в двете клетки, които пряко са изложени на жегите и атмосферните влияния върху циментов под. Малките и големите, болните и здравите всичките са заедно. Другите клетки са склад за строителни материали. Административната част на изолатора е доста луксозна - с модерна изолация. В същото време кучетата в клетките умират от глад и мизерия. За гледач на животните е назначен само един човек. Според правилника животните трябва да се хранят два пъти на ден - сутрин и следобед. При проверка от контролен орган винаги се установява, че фризера за храна е пълен. Реално обаче в нормално състояние са само новопристигналите кучета. Всички останали

приличат на живи скелети

Определената дневна дажба не стига до животните. Научно е доказано, че при постоянно гладуване на втората седмица от престоя животното започва да топи мускулна маса. Заради нехуманното отношение към заловените животни преди две години с прокурорско постановление е бил затворен стария изолатор за кучета. Причините са били, че кучетата са били пръскани с вода и убивани с ток. Мълвата говори, че са били убивани с лопати. Писъците на животните са се разнасяли из целия град.
Осиновяването на бездомни животни е изключение за град Видин. Обикновено гражданите взимат от изолатора собствените си животни. Иначе достъпа да него е силно ограничен. Мотивите са, че регистриран като животновъден обект, в който освен избиване на бездомни кучета нищо друго не се извършва. Освен, че се намира в края на града, а обществен транспорт няма, всеки трябва да направи най-малко по три тура до изолатора и офиса, който се намира в централната част на града. И това е само, ако има късмет, защото е напълно възможно да не бъдеш пуснат в изолатора или просто кучето ти да се окаже скрито. Зачестяват и явно е масова практика свидетели да видят как домашното ти куче го качват в колата на кучкарите, но след това да не го откриеш в изолатора. След 2-3 скандала в офиса на фирмата ако имаш късмет кучето ти се появява неизвестно откъде. Налага се мнението, че има скрито помещение, където се държат по красивите и огледани кучета. Мълвата много усилено говори за нелегална фабрика за кожи в близост до града. Дали това е истина трябва да кажат контролните органи на града - прокуратурата и РВМС.
Общия стандарт на града е под критичния минимум. За Видин е лукс ако успееш да си намериш работа за минимална работна заплата. Това прави почти невъзможно да освободиш от изолатора дори кучето, на което си собственик. Таксата събирана от фирма "Еко Титан" ЕООД е 27 лв. От тях 25 лв постъпват директно в касата на фирмата и 2 лв. за община Видин. Официалната версия на служителите на "Еко Титан" ЕООД е, че те домашни кучета не прибират. Практиката обаче напълно опровергава това твърдение. Прибират се всякакви кучета, дори и такива, чиито каишки и медальони явно показват, че са домашни. Дори и кучето ти да е регистрирано в Общината като домашно и за него да плащаш данък, ако се озове в изолатора пак трябва да платиш 25 лв. Според правилника за тази сума кучето трябва да бъде обезпаразитено и кастрирано. Това не се прави поради липса на средства... , а кастрация не се прави поради липса на квалифициран ветеринар. Проблема с ветеринаря стои на дневен ред за изолатора в град Видин. През цялото време на своето съществуване са ползвани услугите на едно и също лице, а именно 71 годишния доктор Савов. Той предоставя услугите си срещу скромното заплащане от 60 лв. на месец. Доказано е, че д-р Савов не извършва

профилактика и дезинфекция на клетките

в изолатора. Дори няма такава книга, в която да се описва извършената дезинфекция. Според официалната статистика на фирма "Еко Титан" ЕООД годишно в изолатора се умъртвяват около 2000 кучета. Съотнесено към възнаграждението на ветеринаря, това означава, че той получава по 0.36 лв. на умъртвено куче. Всеки може да прецени доколко това е реално. Договора му е едномесечен и се подновява всеки месец.
Новоназначения на 31 юли 2007 г. ветеринар също няма да е на постоянен договор с фирмата. Същия е участъков ветеринар на с. Капитановци - Видинско. Предвид огромния брой кучета, минаващи всеки месец през обекта - поне 200 не е ясно как ще смогва този човек да извършва цялата работа по дезинфекция, дозиране на упойките и евтаназия по хуманен начин. Природозащитниците от град Видин силно са обезпокоени от този факт и си налага мнението, че това е старата практика с нови лица - новия ветеринар само ще оформя документите. Многократните опити на гражданите да установят как се убиват кучетата в изолатора винаги завършват с неуспех. Непосредствено преди исканите проверки фризера с труповете на починалите животни се оказва празен. Дали от фирмата не са предупреждавани всеки път от РВМС-Видин? Това не можем да твърдим със сигурност, но има основателни индикации в тази насока. Занимаващите се с кучетата в изолатора дори и не подозират, че трябва да са изкарали курс по хуманно отношение към животните. Разбира се и никой не е изкарал такъв. След последните инициирани от гражданите на града проверка от РВМС и Областната администрация е организиран такъв курс. Управителката на обекта Даниела Димитрова предпочете да отиде на море вместо на курс по хуманно отношение към някакви си "помияри".
От официалната статистика на фирма "Еко Титан" е видно, че не малка част от заловените животни умират преди да бъдат евтаназирани. Причините остават неизвестни - дали от неправилно дозирана упойка, от глад, жажда, болест или убити от другите кучета в клетките. До сега аутопсия на починалите животни не е извършвана. Обществен контрол за дейността на изолатора няма. Няма назначен медиатор, природозащитник или друго лице от обществеността на града. Всичко се преценява на момента и на око от служителите на фирмата.

Не се води и никакъв отчет

кое куче на коя дата е постъпило в изолатора. За спазването на 14-дневния срок се разчита само на силната памет на служителите. Няма информация за отпусканите от община Видин средства. Такава е искана многократно и то по реда за достъп до обществена информация, но е отказвана, както от общината, така и от фирмата стопанисваща обекта. Иначе "Еко Титан" ЕООД има договор не само с община Видин, а и с всички други общини от региона, включващи северозападна България. Никой от администрацията на града няма намерение да разработи програма за кастрация на бездомните животни и тяхното връщане по места. Далеч по-доходно е всяка година да се води отчет за 2000 безконтролно умъртвени кучета. Нищо, че разчетите показват, че кастрацията е доста по-евтин, по-ефикасен и по-хуманен начин за справяне с популацията на бездомните животни. До кмета на град Видин д-р Ценов е депозирано официално писмо от фондация "4 лапи" с покана за хуманно отношение към животните и за започване на кастрация и ваксинация. В отговора, подписан от Олег Джуканов Общината отговаря, че няма как да упражнява контрол върху фирма "Еко Титан" ЕООД, въпреки това отпуска средства от общинския бюджет.

http://corupciavidin.wordpress.com/
www.vidin.wordpress.com



Тагове:   Видин,


Гласувай:
0



1. анонимен - Izolator
13.08.2007 14:31
Освен, че публикувате, какво решение предлагате? Аз съм за повече действия! Ще помагам.
цитирай
2. анонимен - Решението е, чрез граждански на...
13.08.2007 16:20
Решението е, чрез граждански натиск Общината да представи исканите документи или да се набавят документи, доказващи злоупотребите.
За контакт : policiano@abv.bg
цитирай
3. анонимен - глас народен, глас Божий
13.08.2007 19:33
какво ли ще каже за вашите сълзи и вайкания майката на 7-годишното момиченце, което бе жестоко нахапано по лицето от куче миналата година. а другите потърпевши от такива ситуации? аз съм за допитване до гражданството струва ли си въобще да се харчат народни пари в такова прецизно обгрижване на кучетата.
цитирай
4. анонимен - един народен глас
13.08.2007 19:48
Мммм, даааа, съгласна с Глас народен. Щот на мен мноо ми се иска парите ми от данъци да се използват не за кучета и кучки , а за нещо полезно и наистина належащо и стойностно.
цитирай
5. анонимен - Ква стана тя? Дебата за кучетата ...
13.08.2007 19:58
Ква стана тя? Дебата за кучетата измести дебата за хляба.
цитирай
6. анонимен - на вниманието на 7
13.08.2007 20:17
хааа, да не би кастрираното куче да не хапе и не носи зарази и болести, а
цитирай
7. анонимен - Архивите говорят.....
13.08.2007 22:14
"Бездомно куче нападна първокласничка от Видин
18 Септември 2006
Детето е настанено във видинската болница с тежки наранявания.
В неделя вечерта седем-годишната Теодора е била нападната от улично куче пред блока, в който живее. Кучето се е нахвърлило върху първокласничката и я захапало от дясната страна на лицето.
Детето започнало да маха с ръце, но било ухапано и по ръцете. Момичето е настанено във видинската болница и е силно уплашено. Първокласничката има пет шева и дълбоки наранявания по ръцете. Според лекарите, има реална опасност по лицето на Теодора да останат белези."

цитирай
8. анонимен - Eлементарни манипулации - нещо ...
14.08.2007 09:54
Eлементарни манипулации - нещо по-отскоро нямаше ли, щото 18 септември 2006 не звучи много сериозно
цитирай
9. анонимен - та не разбрах мнението ви кого тр...
14.08.2007 10:42
та не разбрах мнението ви кого трябва да жалим -обезобразеното дете или кучето-убиец
цитирай
10. анонимен - А кучето, което е нападнало 7 - го...
14.08.2007 10:57
А кучето, което е нападнало 7 - годишното момиче домашно ли е било или бездомно. Защото много се спекулира по темата. Много домашни кучета се обучават като агресивни и нападат хора. Това не е повод и причина да се избиват с ток и лопати бездомните кучета.
цитирай
11. анонимен - Образовайте се и после оставяите мнения
14.08.2007 12:01
Защо трябва само за хляба си да говорим - до там ли я докарахме? Да мислим само за ежедневните си проблеми. Май сме затънали в битовизъм. та къде е била майката на 7-годишното дете - до него ли? Или на раздумка с комшииките за цената на хляба. След като Ви пречат бездомните кучета - бездомните хора пречат ли Ви. Да кастрираните кучета не са агресивни - образовай се малко народе. А когато са ваксинирани - не носят болести. Елементарно!!!!
цитирай
12. анонимен - Това е общинската сган, заела се да ...
14.08.2007 12:08
Това е общинската сган, заела се да лъска авторитета на престъпника Ценов. Затова е и безсмислено да им се обясняват нещата от гледище на науката и практиката в развитите европейски страни. А чиновниците в Общината са от влашките села, затова и отношението им към животните се базира единствено върху гледището стават ли за ядене
цитирай
13. анонимен - Напълно съм съгласен с тезата, че ...
14.08.2007 12:17
Напълно съм съгласен с тезата, че администрацията в град Видин - Общината е сган. Идете да попитате защо точно Еко Титан се занимава с бездомните кучета. Знаете ли какво ще Ви отговорат - "Това си е НАШАТА" фирма. НИЕ САМО НЕЯ СИ Е ИСКАМЕ. ЗАЩО СА НИ РАЗНИ ФОНДАЦИИ? Пълна сган са. Хора без мозъци - елементрани. Движени само от собствените си интереси. В администрацията на Общината няма нито един чиновник интересуващ се за благото на град.
цитирай
14. анонимен - Това което говорят архивите е, че ...
14.08.2007 12:20
Това което говорят архивите е, че Видин беше един прекрасен град. Сега е развалина. Собствена губерния на един самозабравил се. ЖАЛКО ЗА ГРАДА! ЖАЛКО И ЗА ХОРАТА, КОИТО ОСТАНАХА ТАМ!
цитирай
15. анонимен - Желаещите да обсъдим нещо конкр...
14.08.2007 12:36
Желаещите да обсъдим нещо конкретно да пишат policiano@abv.bg
цитирай
16. анонимен - Помогнете им
14.08.2007 12:59
Всеки който се намира тези дни във Видин - нека да отиде в изолатора - намира се в посока бившия панайр пред 1 блок. Кажете че отивате да си вземете кученце и влезте - вижте нещастието и трагедията на умиращите малки душички. Вижте какво се извършва в града. Ако не си отидете безразлични-подайте жалба до РВМС. При констатирани 3 нарушения Директора е длъжен да затвори изолатора. До сега вече са констатирани такива. подайте жалба и до Районна прокуратура - Видин. Не до Главния прокурор. Той и без това ги препраща по компетентност. Опишете в жалбата всичко с думи човешки което сте видяли. Опишете как гледат малките кученца - колко тъга и болка има в очите им. Ако успеете да направите снимки - много добре. Всяка снимка е доказателство за безобразията.
цитирай
17. анонимен - Изгонете доктор СМЪРТ
14.08.2007 13:08
Това което трябва всеки да направи е да отиде да гласува и да пусне своя вот против Иван Ценов - доктор СМЪРТ. ВИДИНЧАНИ ИЗГОНЕТЕ ГО ОТ ГРАДА!
цитирай
18. анонимен - Хахахаха
14.08.2007 14:19
11. вероятно не ти е известно обстоятелството, че близките на прокурорите във Видинската прокуратура всички са назначени на работа в Общината , близките на съдиите в Окръжен съд също. Има тема за това
цитирай
19. анонимен - Всичко ни е известно - нали на този ...
14.08.2007 14:40
Всичко ни е известно - нали на този огън се печем и ние. Но няма друг начин. Това е процедурата. Ако пишете до НВМС - го изпращат на Велков в РВМС. Ако пишете до Главния прокурор - го изпращат пак в Районна прокуратура - Видин. Може би в Комисията по корупция към НС - но те не са компетентни да проверяват нарушенията на ЗВМД.
цитирай
20. korupciqvidin - Окръжната прокурорка Пролетка ...
14.08.2007 14:52
Окръжната прокурорка Пролетка Велкова не е ли съпруга точно на Директора по Екология в Общината??????????
цитирай
21. анонимен - Да съпруга му е. Главния прокурор ...
14.08.2007 15:42
Да съпруга му е. Главния прокурор Велчев уж се бори с корупцията, ХА-ХА-ХА! Всичко ново е добре забравено старо. Или все още незабравено.
цитирай
22. анонимен - Ми тогава к'во правиме - чакаме Ал ...
14.08.2007 16:02
Ми тогава к'во правиме - чакаме Ал Капоне да разследва мафията?
цитирай
23. анонимен - На първо място да излезем от апат...
14.08.2007 16:11
На първо място да излезем от апатията и дадем своя вот на предстоящите избори против Иван Ценов. Даваите своите мнения по темите. Да направим протест в града.....Какво мислите. Всички които са готови да се присъединят да оставят меили за връзка.
цитирай
24. анонимен - Срам за Кмета на Видин е всичко което ...
14.08.2007 16:39
Срам за Кмета на Видин е всичко което се случва в града. И да изгради такова заведение - да умъртвява животниките с такава жестокост. СРАМ! СРАМ! СРАМ! А народа - на него му дай само хляб и зрелища и никаква мисъл и разум да осмисли чутото и видяното.
цитирай
25. анонимен - Доказано е, че кастрацията първо е ...
14.08.2007 16:40
Доказано е, че кастрацията първо е по-евтин метод от евтаназията, освен това е съпроводен с ваксинация. Кастрираните кучета не са агресивни.Те са кротки и напълно безобидни. Едно кастрирано докажете, че е било агресивно. Няма да можете. Всички тези писания как кучета нападат деца. В момента знам една която разхожда домашното си куче във Видин и го насъсква срещу хората и срещу котките. Тук трябва да попитам къде са любителите на котки? Ако Вашата котка бъде изядена от домашно куче насъскано от стопанина си - пак ли ще останете равнодушни? Ами ако бъде уловена и одрана жива, за да направят от кожата и ръкавици - пак ли ще останете равнодушни?
цитирай
26. анонимен - Божидар Огнянов
14.08.2007 17:05
Всички кучета по улиците трябва да се избиват!!!! В подкрепа на това трябва и аз да напиша едно сърцераздирателно писание как един гаден пес в моя град нападна сина ми , както си вървяхме. Захапа го за крака, слава Богу нямаше разкъсвания, но детето две седмици скача насън. Та се питам кви са тия жалки утрепки, дето ревнали кански за помиярите и толерират песа пред човека.Срамота е, бре хора, засрамете се- има толкова по-важни неща в живота около нас.
цитирай
27. анонимен - Божидар Огнянов
14.08.2007 17:06
Всички кучета по улиците трябва да се избиват!!!! В подкрепа на това трябва и аз да напиша едно сърцераздирателно писание как един гаден пес в моя град нападна сина ми , както си вървяхме. Захапа го за крака, слава Богу нямаше разкъсвания, но детето две седмици скача насън. Та се питам кви са тия жалки утрепки, дето ревнали кански за помиярите и толерират песа пред човека.Срамота е, бре хора, засрамете се- има толкова по-важни неща в живота около нас.
цитирай
28. анонимен - малииии, кучешки концлагер- ...
14.08.2007 17:06

малииии, кучешки концлагер- егат изаглавието. А за българския концлагер кой ше пише, а? Искам и за мене някой да се застъпи и рони крокодилски сълзи, щот и аз съм в концлагер - вече доста години.
цитирай
29. анонимен - Хора не бъдете жестоки и коравос...
14.08.2007 17:19
Хора не бъдете жестоки и коравосърдечни - ЖИВОТНИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ, ЧЕ СА СЕ РОДИЛИ НА УЛИЦАТА И СА БЕЗДОМНИ. Всички имат право на живот. В Европейската конвенция за защита на животните компаньони е записано "Човекът е длъжен морално да уважава всички живи същества".
цитирай
30. анонимен - Хора не бъдете жестоки и коравос...
14.08.2007 17:19
Хора не бъдете жестоки и коравосърдечни - ЖИВОТНИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ, ЧЕ СА СЕ РОДИЛИ НА УЛИЦАТА И СА БЕЗДОМНИ. Всички имат право на живот. В Европейската конвенция за защита на животните компаньони е записано "Човекът е длъжен морално да уважава всички живи същества".
цитирай
31. анонимен - Хора не бъдете жестоки и коравос...
14.08.2007 17:19
Хора не бъдете жестоки и коравосърдечни - ЖИВОТНИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ, ЧЕ СА СЕ РОДИЛИ НА УЛИЦАТА И СА БЕЗДОМНИ. Всички имат право на живот. В Европейската конвенция за защита на животните компаньони е записано "Човекът е длъжен морално да уважава всички живи същества".
цитирай
32. анонимен - отрепки, видинското природона...
30.08.2007 23:33
отрепки, видинското природонаселение да измете тая паплач
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: korupciqvidin
Категория: Политика
Прочетен: 916626
Постинги: 173
Коментари: 1375
Гласове: 1795
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930