Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2007 11:48 - Единствено Румен Видов подкрепи Швейцарски технически университет във Видин
Автор: korupciqvidin Категория: Политика   
Прочетен: 5195 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2007 15:53


image
Най-големият капитал на един народ е обучението.
Едно Висше училище, каквото ще бъде ЕШТУ, не само ще възроди живота в региона и ще задържи младите хора, но и ще спомогне за развитието на индустрията, създаването на нови работни места. Факт, който навярно все още не е осъзнат от гражданите и управляващите на град Видин.

Специалностите, които ще се предлагат в ЕШТУ, ще бъдат насочени към изучаване на възобновяеми източници на енергия. Специалности, към които в момента има невероятен интерес, а като пример мога да ви посоча, че в Германия местата са заети 3 години напред.

Едно висше училище не означава само място за провеждане на лекции, това е център за извършване на научно-изследователска дейност.

От особено значение за нас е, че в момента ЕШТУ е включен в 3 изследователски проекта към ЕС, наред с известни чуждестранни университети и институти.
Първият е свързан с разработването на слънчеви колектори, чиято ефективност ще бъде от 5 до 6 пъти повече, в сравнение със сега произвежданите.
Вторият е в областта на енергоспестяващите елементи, в който е включена и монтанската фирма МОНБАТ.
А третият е в текстилната промишленост, за който ще бъде привлечена видинска фирма.

Радостното е, че интересите на индустрията в областта на слънчевите колектори, са толкова големи, че желаят съвместно с университета, да изградят предприятие за тяхното производство.

Особено ценни са създадените международни контакти и привличането на големи немски фирми към университета, постигнато от д-р Флемиг (бивш държавен секретарар на Берлин) и д-р Де Мезие (Бивш Министър-председател на ГДР). Трябва да отбележа, че и двамата са учредители на Сдружение "ЕвроШвейцарски технически университет - Видин".

Като последица от всичко това за Видин ще бъде, че града ще се превърне в Център по възобновяеми източници на енергия.

Самото разположение на Видин, като пресечна точка на 3 региона - България, Сърбия и Румъния, предполага това развитие и обособяването му в такъв център.

И защо не, тези знания по алтернативни енергии да не се разпространяват от Видин към Европа и света, когато е ясно, че обикновените източници на енергия (нефт, въглища и газ) са пред изчерпване. Темата - опазване на околната среда и развитието на възобновяемите източници на енергия, ще бъде водеща през следващите десетилетия.

Още от сега невероятен интерес към нашите специалности проявават български и чуждестранни университети, които заявяват своята готовностда подпишат договори за сътрудничество и обмяна на студенти и преподаватели.

Например, Дружеството на немските инженери, което наброява 70 хиляди членове, подготвя в момента, съвместно с нашия проф. Хартмут Фрай (Д-р на института по йонно лъчение към Висшето училище в гр Еслинген, Германия и също член на Сдружението "ЕШТУ") научна платформа за преквалификация и продължаващо обучение на тези инженери в нашето Висше училище.

Това означава също - Учене през целия живот от Видин към света.

Изхождайки от големия интерес към университета от страна на другите висши училища и индустрията, предпоставя в бъдеще превръщането му в Елитен център, където ще се предлагат модерни и своеобразни възможности на обучение - учене, изследване, практика.

ЕШТУ ще бъде бъде един модерен университет, предлагайки 3 форми на обучение - редовна, задочна и дистанционна и ще използва най-модерните европейски практики и опити. Защото както е казал Джон Дезмонд Вернел: Практиката без теорията е сляпа, а теория без практика е невъзможна.

Доказателство за големия интерес на индустрията към този университет е факта, че за изграждането му са предоставени 5 млн. евро.

Ако Общината подаде ръка и предостави подходящия имот, то тези средства са готови веднага да бъдат използвани за изграждане на студентско градче, съгласно най-новите и съвременни стандарти на техниката.

Учудващо е, че град Видин не показва никакъв интерес към университета. Като учредител на Висшето училище, Общината, представлявана от кмета, не само че не подкрепя университета, но се опитва директно или индиректно да унищожи този университет и разпространява не истини за него.

Навярно в този град липсва политическата воля за това висше училище.

За съжаление, при последното ми посещение във Видин узнах от разговорите с гражданите, че голяма част от тях са готови да напуснат града след изборните резултати. Един изоставен град е един мъртъв град. Но Видин трябва да живее. А това трябва да решат гражданите.

Като гражданин на гр. Видин и след почти 4 години работа тук, трябва да отбележа, че съм ръзочарован от липсата на подкрепа и ограничените ангажименти на повечето политици.

Учудващо е, че един град, който е учредител на ЕШТУ, се обръща към чуждестранни университети, които да открият тук свои филиал. Може би този факт съвсем съзнателно показва, че политиците в този град са толкова слаби, че сами не вярват на този проект. (Тук се визира общината и кмета).
Или тези политици се нуждаят от чужда власт, която да ги направлява.

За мен възниква въпроса такива политици ли са заслужили гражданите на Видин.

Надявам се много, че в бъдеще Видин ше стане универсиетски град. А не според досега засвидетелствани "ангажименти" от страна на Общината, ще е необходимо да се пренесе в друг град.

За дългогодишната ангажираност и подкрепа, бих искал сърдечно да благодаря на г-н Румен Видов и се надявам, че съвместно ще стигнем до целта - Видин да има собствен университет.


Тагове:   видин,   университет,


Гласувай:
0



1. анонимен - Silvia
15.10.2007 12:15
Тук и сега няма мост,а няма и университет. Има безкрайна простотия и връзкарство,което води и до икономически упадък,защото на възлови позиции са връзкарчетата.Ама те нямат потенциал и не печелят проекти,а само лапат държавни парички. Ценов е типичен демагог,който разчита на късата памет на хората. Но е вярно и това,че останалите жители на общината са предимно хора в напреднала възраст(значи с деменция,алцхаймер итн) - това значи забравящи хора. Та те ще забравят,че няма МОСТ(то за какво им е мост - те с по 3 бастуна ходят и до Калафат не могат да идат), университет не им трябва по разбираеми причини. Но нека останалите мислещи хора в града бъдем активни и не позволим баба Гицка на 90 години и бай мангал да ни изберат кмета и общинския съвет
цитирай
2. анонимен - ЕШТУ
15.10.2007 20:09
Опс, нещо сте се поунесли момчета с това ще ще ще ще...За този университет говори и Дончев, само че не можа да вземе лиценз...Как ще го постигнете това? Засега има НБУ, и след месеци тръгва още един университет в , който ще се помещава в Младежкия дом...На ще и ще видим- сме се наслушали...
цитирай
3. анонимен - Ами топката досега беше във вашия ...
15.10.2007 20:27
Ами топката досега беше във вашия човек Ценов. Радвам се, че катеофирно се съгласяватеза гръмогласния му провал.Взимането на лиценз е съпроводено със сериозни изисквания и най-важното от тях е материалната база, преподавателски потенциал и.т.н
цитирай
4. анонимен - Какъв НБУ има във Видин - дистанц...
15.10.2007 20:34
Какъв НБУ има във Видин - дистанционна форма на обучение по няколко специалности. Подобни кьопави инициативи никога няма да ревърнат Видин в университетски град.
швейцарски университет няма, защото Ценов рекитира швейцарците с рушвети; швейцарец няма дадойде в град, в който крадливи отрепки като Ценов ще ги доят и стрижат
цитирай
5. анонимен - Ползата от подобен университет е ...
15.10.2007 20:36
Ползата от подобен университет е най-вече за гражданите на Видин, за младите хора във Видин, за икономиката на Видин , затова неграмотните и крадливи чиновници, на които плащаме заплатите трябва да участват два пъти по-активно , отколкото инвеститора
цитирай
6. анонимен - Ценов твърдеше, че университетът ...
15.10.2007 20:41
Ценов твърдеше,че университетът не бил достатъчно елитен, утвърден и незнам си к'во. Администрацията в Благоевград приуюти Американския университет и някогашното село се превърна в един от най-прогресиращите райони в България и два футболни отбора имат в А група, а Бдин се състезава само със села от по сто души
цитирай
7. анонимен - БРАВО на кандидатите за кмет, на...
15.10.2007 20:50
БРАВО на кандидатите за кмет, най-вече на мушморока видОФФ !

Тея хора срам нямат, но нека да обещават.
цитирай
8. анонимен - имаш в предвид ЦенOFF, защото на 28 ...
15.10.2007 21:04
имаш в предвид ЦенOFF, защото на 28 ще бъде изключен и заминава за пандела, ако ен го разстрелят
цитирай
9. анонимен - violeta
15.10.2007 21:07
Чета последния брой на в-к Видинския Мост и се учудвам на статията на г-н Валери Стефанов - общ.съветник от листата на БСП "За образованието на община Видин".Нали същият е председател на общинската комисия по образование към общинския съвет и зам.председател на общ.съвет.Защо е толкова против г-н Иван перчински след като работи заедно с него.
Как да разбираме казаното от него"едва ли някой ще отрече ,че през отиващия си мандат сегащния общ.съвет не положи максимални усилия за подобряване и развитие на образованието".Нали в голяма степен развитието на образованието зависи и от него.
цитирай
10. анонимен - Защото решенията в Общината не се ...
16.10.2007 11:00
Защото решенията в Общината не се взимат от Общинския съвет - те са само фигуранти. Всичко се прави от Ценов и неговата клика.
цитирай
11. анонимен - дОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ
16.10.2007 11:17
Докога ще търпиме тези връзкари погледнете кои са кандидати от ДСБ , БСП, и другите подкрепили Иван Ценов за кмет, същите които унищожиха Видин и довведоха градът до упадък и разруха град в който мафията си има град и той се казва вИДИН.
цитирай
12. анонимен - Ехе, пропуснахте циганите от Ев...
16.10.2007 11:22
Ехе, пропуснахте циганите от Евророма и ДПС, които са най-верните поддръжници на Ценов, участници в инициативния му комитет. След като Дон Цеци и Доган са застанали зад Ценов правете си изводите
цитирай
13. анонимен - Няма къде да погледнем кои са кан...
16.10.2007 11:30
Няма къде да погледнем кои са кандидатите на СДС и ДСБ , БСП защото никъде ги няма публично достъпни в мрежата, а не живея във Видин
цитирай
14. анонимен - Привет от Монтана! Малко ви зави...
16.10.2007 11:44
Привет от Монтана! Малко ви завиждам,че можете да изкажете свободно мнението си! Нашите администратори явно са ,,за " досегашния кмет и използват комунистически методи-щом плюете,, нашия" човек ти изтриват мнението Желая ви хубав и спорен ден
цитирай
15. анонимен - Има и във Видин един такъв сайт - п...
16.10.2007 14:06
Има и във Видин един такъв сайт - прави го една Гергана. милата хич я няма в правописа и правоговора. Пише само глупости и крайно неграмотни неща. До този момента сигурно поне 5-6 пъти съм оставял мнение от неините писания - нито едно не е публикувано. Голяма манипулация, голямо изтриване. Беше пуснала една мартеница бяло и мервено за кандидатите на БСП и ГЕРБ, и аз я попитах няма ли да направи една бяло-черна в райран костюм за другаря Ценов. Е къде коментара?
цитирай
16. анонимен - Ами няма как да я има, цял живот си е ...
16.10.2007 14:19
Ами няма как да я има, цял живот си е живяла в Грамада, а средното школо е завършила с малко повече от тройка:) Разбира се, днес е най-големия поддръжник на учителския протест, нали Иван Ценов плаща с наште пари
цитирай
17. анонимен - На какво е поддържничка - на Иван ...
16.10.2007 14:27
На какво е поддържничка - на Иван Ценовия ли?
цитирай
18. анонимен - Интервюто на швейцарския професор ...
17.10.2007 18:14
Интервюто на швейцарския професор много ясно разкрива рушветаджийската практика на Схемата и Галя Антова
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: korupciqvidin
Категория: Политика
Прочетен: 913616
Постинги: 173
Коментари: 1375
Гласове: 1795
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031