Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2008 13:32 - ЕвроШвейцарски технически университет
Автор: korupciqvidin Категория: Политика   
Прочетен: 1910 Коментари: 1 Гласове:
0



Областният управител на Видин: Модерен технически университет е необходимото решение за икономическото съживяване на Северозападния регион
Специалностите, по които ще се извършва обучението в ЕвроШвейцарски технически университет – Видин са актуални и съобразени с нуждите на трудовия пазар и  приоритетите за развитие на Северозападния регион, подчерта областният управител инж. Кръстьо Спасов, на среща на експертна група от Националната агенция  по оценяване и акредитация и  учредителите на Сдружение “ЕвроШвейцарски технически университет – Видин”. Проектът за изграждане на първото висше учебно заведение във Видин бе тема на поредица от срещи – с представители на институциите, бизнеса и академичните среди, които днес се проведоха в областната администрация.
Според областния управител развитието на Видин като транспортно-комуникационен център е свързано с нуждата от квалифицирани кадри в транспорта, строителството и новите технологии. На тези изисквания отговарят специалностите, включени в програмата на бъдещото висше учебно заведение: топлинна процесна техника и технологии; енергийна ефективност на сгради и енергоспестяващи устройства; навигация, управление, експлоатация и инженерно осигуряване на въздушния транспорт; екология, устойчивост и сигурност на въздухоплаването и др.
Кръстьо Спасов заяви още, че за да се постигне необходимата връзка между науката и реализацията на кадрите в практиката, той е предприел необходимите действия за по-бързото възстановяване на видинското летище. Така ще се затвори цикълът пътен –  железопътен - воден – въздушен транспорт, предвид предимствата, които регионът ще получи  с изграждането на Дунав мост 2, цялостната рехабилитация на пътната мрежа, обновяването на жп линията Видин – София, отдаването на концесия на пристанище Видин.
Областният управител изтъкна значението на проекта за развитието на целия Северозападен регион и единодействието на трите области за неговия напредък и благодари от колегите си от Враца и Монтана за продължаващото вече 3-та година ползотворно сътрудничество.   
За функционирането на ЕвроШвейцарски технически университет  са осигурени сграден фонд, оборудване и финансови средства. Областна администрация – Видин предостави сградата на бившия техникум по строителство, Видинската митрополия –  бившето епархийско училище.
Създадена е структурата на бъдещия университет, в който са заявили желание да работят 123 хабилитирани преподаватели от България и чужбина. Това обяви доц. Веско Панов  пред Комисията от националната агенция  по оценяване и акредитация и  учредителите на Сдружението за изграждането на университета.
До момента са осигурени близо 15 млн. евро за първоначалната издръжка на университета, съобщи проф. Волфганг Кюнел, президент на ЕвроШвейцарския технически университет при представянето на проекта.  90 % от средствата са  чужди инвестиции, 10 % са осигурени от бизнеса от Северозападна България. Проф. Кюнел представи местни и чуждестранни фирми и организации, изразили готовност да подпомогнат инициативата с  финансиране, оборудване и ремонт на сградите на бъдещия ВУЗ. Договорени са споразумения за сътрудничество с учебни и научни институти в Германия, Швейцария, Русия  и Украйна.  
“Мисията на “ЕвроШвейцарски технически университет – Видин” е да даде своя принос за стопанското и културно развитие, за просперитета на Северозападна България, за разширяване и укрепване на сътрудничеството на регионално и европейско равнище в областта на образованието, научните изследвания, икономиката и културата”. Около това становище, с което започна представянето на проекта,  се обединиха всички участници в срещата, като набелязаха конкретните бъдещи действия за неговата реализация.


Тагове:   университет,


Гласувай:
0



1. gas60 - ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!
15.05.2008 15:12
Поредните смехотворни изказвания на нашите - така наречени - управници!!! Всичко казано е една бутафория и измишльотина - особенно за Видинското летище. Тези хора имат ли представа какво означава летище - или ще гушнат "някой лев" и ще го дадат на поредния измислен бизнесмен - без да има летище след това!!! Летателна площадка може да има, но не и летище!? По добре да ходят по-често в Монтана и Враца за да видят какво правят тамошните им колеги - ако не ги е срам!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: korupciqvidin
Категория: Политика
Прочетен: 917477
Постинги: 173
Коментари: 1375
Гласове: 1795
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930