Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2010 10:01 - Дунав мост 2 отново под въпрос
Автор: korupciqvidin Категория: Политика   
Прочетен: 2557 Коментари: 2 Гласове:
2



По думите на Борисов ако ЕК прояви милост и се съгласи да удължи срока за изграждане на проекта, ще има Дунав мост 2, ако ли не, този проект няма да се осъществи. Пари от вътрешния бюджет няма, отсече премиерът Борисов.

България и Румъния ще искат Европейската комисия да удължи срока за изпълнение на изграждането на проекта Дунав мост 2, който се финансира по програма ИСПА. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с румънския си колега Емил Бок, цитиран от репортер на News.bg.

Двете страни ще искат срокът да бъде удължен до 31 декември 2012 година. Това означава България и Румъния да получат 100 млн. евро европейски средства за дострояване на проекта по програма ИСПА.

Преди два дни кабионетът прие решение да поиска от Европейската инвестиционна банка да удължи срока за усвояване на разрешения кредит до 2011 г.

Българският министър-председател изтъкна, че страната ни е пропиляла редица възможности при предишното управление. Амбициите ни с г-н Бок са да не бъде пропиляно нито 1 евро, категоричен бе Бойко Борисов.

Заедно с Румъния ще берем срама, подчерта той. По думите на Борисов ако ЕК прояви милост и се съгласи да удължи срока за изграждане на проекта, ще има Дунав мост 2, ако ли не, този проект няма да се осъществи. Пари от вътрешния бюджет няма, отсече премиерът Борисов.

Министър-председателят коментира още, че в Будапеща има 9 моста по Дунав, а България и Румъния имат само един. Затова двете страни-членки са решили да имат единна позиция по Дунавската стратегия.

Проблеми има и с Дунав мост 1 при Русе - Гюргево. Бойко Борисов е категоричен, че мостът свързващ България и Румъния сега не е на нужното европейско ниво. Затова двете страни обмислят как да го ремонтират и модернизират.

Двамата министър-председатели са се обсъдинили и около възможността таксите за преминаващи автомобили по Дунав мост да бъдат намалени. Не е ясно на този етап с колко ще е поевтиняването и от кога ще влезе в сила. Това в момента е най-скъпата граница в ЕС, подчерта българският премиер.

200 милиона евро е загубила страната ни от неосъществените проекти по река Дунав, каза още Бойко Борисов. Затова и двамата премиери са обсъдили възможностите за изграждане на транспортни врзъки.

Заедно с Румъния искаме да въведем нов вид отношения между двете страни, изтъкна Бойко Борисов. Той е убеден, че когато бъдат изградените новите транспортни, газови и енергийни вързки, регионът по Дунав ще процъфти.

Част от тази амбиция е изгражданетои на ВЕЦ-ове по Дунав от българска и румънска страна.

Взаимните проекти ще окажат положително влияние на туризма между двете страни, заяви от своя страна румънският премиер Емил Бок.

България и Румъния имат много общи неща, много неща ни свързват, изтъкна той.
Ние сме партньори, а не съперници в ЕС, смята Бок.

Имаме и общи проблеми - присъединяването към Шенген през 2011 година, присъединяването към еврозоната, заяви румънският премиер.

Една от общите приоритетни цели за двете държави, по думите му, е Набуко.

Той благодари на българския си колега за проявения прагматизъм и се извини на румънските министри, че след тази среща в България ще трябва да работят много повече и по-усилено.

В присъствието на двамата министър-председатели бяха подписани меморандуми за разбирателство, свързани с изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество 2007-2013 г. и мемурандум за установяване на функционален блок въздушно пространство между България и Румъния.



Тагове:   Отново,   мост,   въпрос,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Пирин Луканов
27.02.2010 10:08
,,Пирин Луканов се присъедини към юридическия екип на Общината''

Браво! Само Пирин Луканов липсваше в интериора на долнопробния бардак на пл. Бдинци.
По максимата :,, Всеки град си заслужава управниците оставям изводите за видинчани'', а не ,,Видинлии'' както Румен Видов за две години не запомни как се произнася правилно.
цитирай
2. анонимен - относно дунав мост 2
19.03.2010 14:05
имам въпрос към медиите защо сме бели роби във собствената си страна защо португалците взимат 6000лв. а българите 600лв. при 8ч. работа или 1000лв. със 14ч. работа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: korupciqvidin
Категория: Политика
Прочетен: 917302
Постинги: 173
Коментари: 1375
Гласове: 1795
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930