Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 14:17 - Що е то Видинското правосъдие
Автор: korupciqvidin Категория: Политика   
Прочетен: 2763 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.12.2010 14:24


Видеото може да бъде видяно  тук
http://probg.bg/statija/kod_kriminalno/biznest-s-rumnskite-registratsii-na-koli.html

Грандиозен скандал заплашва със сътресения видинския КАТ. Служители на местната пътна полиция редовно взимат подкупи, за да правят скоростна регистрация на коли, предназначени за Румъния. В далаверата участват и гранични полицаи, и хора от администрацията на КАТ, разкри екип на предаването "Код: Криминално".

Сумите, които се вземат под масата от служителите, са между 10 и 20 лева на кола. Парите се пъхат между документите, после служителят в халето за регистрации ги прибира, а в края на работния ден си тръгва с пълни джобове банкноти, твърдят наши източници. Само преди две седмици Отдел "Вътрешна сигурност" на МВР прави опит да разплете схемата и да извади на светло корумпираните служители на видинския КАТ. Един от служителите - Илиян Лаков, е задържан в края на смяната.

Оказва се обаче, че разследващите правят грешка и не успяват да хванат Лаков в момента, в който получава подкуп. У него не са открити белязани пари, но в колата му намират 8 000 лева. Въпреки това, той остава само за няколко часа в ареста. Дава показания не като обвиняем в корупция, а само като свидетел и не му е повдигнато обвинение. Веднага след това е върнат на работа в халето за регистрация на автомобили във Видин.

Източници на PRO.BG твърдят, че Илиян редовно получавал подкупи, за да регистрира колите бързо и без проблем. Сумите били малки, но ги вземал редовно. По данни на пътна полиция Видин, всеки ден през халето минават между 35 и 40 автомобила за регистрация. Почти всички са на така наречените регистратори, които бързат да оформят документите на возилата, да ги продадат на румънци по вече отработената схема и да си приберат комисионната. Просто за тях времето наистина е пари.

Разследващите не коментират къде и как се е провалило разследването им за корупция. Не казват защо няма доказателства срещу Лаков и как от главен заподозрян се е превърнал в свидетел по делото. Така вместо да прекъсне порочната практика на подкупите в халето за регистрации на коли, акцията на практика предупреждава всички участници в корупционната схема, че са на прицел.

Така вероятно делото за корупция вероятно ще зацикли, а е възможно да бъде и прекратено, защото на разследващите остава да доказват рушветите чрез свидетели. Докато разпитите вървят, далаверата с регистрациите ще продължава да се върти и да пълни джобовете на регистраторите. Схемата им работи от години, като използва вакуума в законите на България и Румъния.

Схемата е изключително проста - румънците се спазаряват с регистраторите - внасят си колата и плащат всички разходи, такси и данъци у нас. Цялата сума за регистрация у нас не надхвърля 250 евро, докато в родината им таксите са между 2 и 3 хиляди евро.

Румънците карат колите с генерално пълномощно, издадено от нотариуси във Видин. От КАТ твърдят, че няма законов механизъм, чрез който да противодействат на схемите - по документи автомобилите се на граждани с постоянен адрес в региона. В неофициален разговор обаче регистраторите признават и по-големи печалби - не по 20-тина лева, а поне по 100 на кола. В регистрите на видинския КАТ фигурират едни и същи имена и екипът на „Код: Криминално” се убеди, че един и същи човек понякога успява да регистрира по четири автомобила на ден. Така някои от най-предприемчивите регистратори може да спечелят и по 400 лева на ден. При това - без да се декларират парите и без да се платят никакви данъци,съобщава Про.бг

afera.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: korupciqvidin
Категория: Политика
Прочетен: 916691
Постинги: 173
Коментари: 1375
Гласове: 1795
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930