Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 03:07 - Загубите на видинлии от загубените общински дела са колосални!
Автор: korupciqvidin Категория: Политика   
Прочетен: 3244 Коментари: 0 Гласове:
0



 За сметка на това кметът е напълнил гуши на близки до него адвокати

Още с идването си на кметския стол Румен Видов започна безразборно да нарушава законите с безпричинни уволнения, едностранно прекратяване на договори с фирми, нерегламентирано плащане на близки до него хора и пр. И това ставаше след като той се опираше на специално подбрани от него юридически съветници.
Но подборът им, както и на състава на своята администрация, не правеше според това дали хората са професионалисти, а в зависимост от това дали са БПР (близки, приятели и роднини). Резултатът са десетки и десетки загубени от общината дела! И най-важното – много над един милион лева, които общината, по-точно видинлии(!), трябва да изплатят на спечелилите делата.
Разсипията е ужасна! Само с парите, които Видов разпиля по дела, Видин щеше да цъфне, а не да стигне до това невиждано лошо положение. Например можеше да не остави неизкърпена улица! Да,
да няма видинска улица, по която да друсне и едно колело от автомобил.
Сравнете, след като прахоса толкова много наши пари, сега Видов взема кредит, равен на неспособността му да управлява: близо 8.2 милиона лева, парите, които бе предвидил в бюджетите, но не ги събра през трите години. От този кредит е предвидил 270 хиляди лева за основен ремонт на бул. “Панония”. А това са по-малко от половината средства, които сега ще бъдат платени по загубеното дело на Любен Георгиев (Либена) срещу общината – над 620 хиляди лева.
И това е, защото приближена на кмета адвокатка не направи нищо по това дело. Запознати твърдят, че и първокурсник по право не би атакувал предварителен договор(между Георгиев и друга фирма), по който Община Видин не е страна.
Защо юристката на Видов е постъпила така?
Отгоре на това кметът освен дължимата на Георгиев колосална сума, с лека ръка е изплатил на своята поредна фаворитка адвокатски хонорар от 18 200 лв., разбира се, пак за сметка на данъкоплатеца! И това е само част от хонорарите й. на кой адвокат какъв хонорар е изплатил кметът и досега се опитва да укрива.
Затова в. ”НИЕ” точно преди две години поиска от кмета достъп до обществена информация:
да каже поимено на кой юрист за кое конкретно дело колко лева е платено, на кое съдебно ниво кое дело е спечелено и кое е загубено, какви са разходите – по отделно за всяко. След като няколко пъти кметът правеше мълчалив отказ за даване на тази обществена информация, се обърнахме към Админи-
стративен съд – Видин. Съдът постанови да ни се предостави исканата информация, но вместо това Видов написа писмо, с което отказва да назове имената на адвокатите и конкретните им хонорари, защото така щял да предизвика завист в адвокатската колегия.
Сигурно е така, защото, както вестникът научи и, разбира се, го написа, за 2009 г. само един адвокат е получил 36 хиляди лева, при това за преобладаващо загубени дела. Върховният административен съд
осъди кмета да предостави исканата информация. Накрая Видов го направи половинчато – едва преди седмица изпрати в редакцията следната официална информация (виж факсимилето): „Община Видин за
периода 01.01.2008 г. – 25.05.2009 г. по всички дела в районен, окръжен съд е изплатила следните суми:
- за адвокатски хонорари: 37 836,23 лв.
- за съдебни разноски: 30 001,05 лв.
- лихви и неустойки: 54 839,35 лв.”
Румен Видов отново е укрил не само конкретиката, която е важна за обществеността (за което пак ще бъде осъден, ала това е друга тема), но не е и споменал колко стотици хиляди лева е осъдена да плати общината – а само неправилно уволнените от него са десетки. Но все пак от справката му става ясно, че, отделно от това, само за първата година от управлението си е дал от джоба на нас, видинлии, близо 40 000 лева на свои приб лижени адвокати, за да загубят (фактически) дела за стотици хиляди лева!!! А колко са парите през следващите две години – за сега той го укрива.
Но тъй като в края на 2009 г. ОбС безприкословно прие всичките му, включително и тези разходи,
през следващата година той още по-безотговорно отвори кранчето на общинската хазна. Така през
миналата година само за обезщетения по загубени дела са изплатени нови 200 хиляди лева! Многократно(!) по-големи са загубите от загубени дела по други казуси.
Колко са похарчените пари за новите съдебни разноски, лихви и неустойки?
Можем само да догаждаме, че крайното число е седемцифрено!
Мирослав Петров Вестник НИЕ 28феруари-2март 2011г. брой 16


ПП. През месец май община Видин загуби дело за 700 000 лева, решението , по което е крайно и окончателно, т . е парите са дължими.

Мисля, че след публикуваните данни на всеки непредобеден читател му става съвършенно ясно каква е причината Видов за шеф на юридическия си екип да поддържа разследвания за подкуп от видинска прокуратура Красимир Тодоров. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: korupciqvidin
Категория: Политика
Прочетен: 917542
Постинги: 173
Коментари: 1375
Гласове: 1795
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930