Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2020 08:00 - "Община Видин" ЕООД.
Автор: korupciqvidin Категория: Политика   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageНяколко месеца след като политическият хамалеон Цветан Ценков спечели местни избори 2019 година и изпълни заветната си мечта най-после да седне на кметския стол в Община Видин; нещо за което се бе борил със зъби и никти през последите 30 години, поради което беше преминал през всички политически партии, още на първото съдебно заседание на Общински съвет новият кмет демонстрира и зададе новите морално-етически стандарти в Община Видин. С Решение на ОБщинския съвет още през месец номеври Ценков получава правото безконтролно да актуализира бюджета на Община Видин чрез поемане на нови заеми чрез залог на бъдещите вземания на Община Видин и преобразуването на същата от публична в частно-семейна собственост на семейство Цветкови, семейство Димитрови и още няколко. На снимката се вижда секретарят на Община Видин Валери Димитров, анонсиран ни от Цветков като лицето на ,,новия морал" заедно със сестра си Илиана Димитрова; главен юрист на Община Видин. Според Правилника за административното устройство на Община Видин секретарят Димитров е пряк началник на сестра си - Димитрова, юрист на същата община.
Ние решихме да изпратим запитване до КПКОНПИ дали така установената структура на Община Видин, в която цели сектори от местната администрация се управляват от семейства не съдържа установеното инкриминирано в чл.52 ЗПКОНПИ, а именно:""Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба".
По смисъла на чл.43 от Закона за местното самоуправление и местната власт :
Чл. 43. (1) Кметът на общината назначава безсрочно секретар на общината.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 1999 г., в сила от 03.08.1999 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Секретарят на общината трябва да бъде лице с висше образование.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Секретарят на общината организира и отговаря за:
1. дейността на общинската администрация, условията на работа на служителите и информационно-техническото обезпечаване на дейността им;
2. деловодното обслужване, документооборота и общинския архив;
3. дейността на звената по гражданска регистрация и административно обслужване;
4. разгласяването и обнародването на актовете на общинския съвет и на кмета на общината;
5. работата с молбите, жалбите, сигналите и предложенията на гражданите и юридическите лица;
6. поддържането в актуално състояние на избирателните списъци в общината, организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите и местните референдуми.
(4) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Секретарят на общината изпълнява и други функции, възложени му от кмета на общината, със закон или с друг нормативен акт."
В разпоредбата на чл.41, ал.1 от Закона за предовратяване конфликт на интереси (ЗПКОНПИ) е уредена общата забрана за участие по отношение на лица заемащи висша публична длъжност за участие в търговски дружества, в Надзорни и Управителни съвети (Чл. 41. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.), а в текста на чл. 41, ал.4 е установено задължението на кметове, кметски намесници, замесник-кметове и секретари да подават декларации за конфликт на интереси. 
Искането ни до Комисията по КПКОНПИ е за установяване конфликт на интереси по отношение на родственосвързаните лица Валери Димитров, секретар на Община Видин и Илиана Димитрова, юрист на Община Видин и по-конкретно представлява ли конфликт на интереси назначаването на лицето Илиана Димитрова на длъжност, която е пряко подчинена на роднината Валери Димитров, както по отношение на налагането на административноназакателна отговорност, така и по отношение на кариерно развитие? От отговора на Комисията КПКОНПИ ще можем да получим надлежни удостоверения относно това дали обществото ни се е придвижило напред от времето на сатирично-повествователните описания на Алеко Костантинов. 






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: korupciqvidin
Категория: Политика
Прочетен: 913625
Постинги: 173
Коментари: 1375
Гласове: 1795
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031