Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2007 21:13 - Кой пречи на Дунав Мост
Автор: korupciqvidin Категория: Новини   
Прочетен: 2497 Коментари: 4 Гласове:
0



Транспортно министерство не може да отчужди земите около предстоящия втори мост над река Дунав, защото община Видин ги е продала на частни инвеститори, съобщиха в петък от ведомството.

Местната власт в крайдунавския град е била уведомена още в началото на проекта, за границите на идейния проект, в които ще се разположи бъдещото съоръжение. Били са нееднократно уведомявани за предстоящите отчуждителни процедури, планирани от транспортното ведомство на терени, които трябва да влязат в прилежащата инфраструктура на моста.

Щом започват процедурите за отчуждаване на терени, за които транспортно министерство знае, че са общинска собственост, става ясно, че общинското ръководство на Видин ги е продало на трети частни лица.

От Министерство на транспорта уточниха, че според действащия Закон за устройство на територията общината е длъжна първо да ги предложи на инвеститора и едва след това на трети лица.

Община Видин не е имала разпоредителни сделки с имоти пред последните месеци, коментира за Mediapool кметът на Видин Иван Ценов.

Това обвинение ми прилича малко на измиване на ръце от страна на транспортното министерство, което  вече две години и половина не успява да подпише договор за строителството на моста, каза Ценов. Той уточни, че винаги е работил добре със звеното за управление на проекта към Министерство на транспорта и не е бил уведомяват за проблеми с отчуждителните  процедури. 

Има само един голям инвеститор, чиито инвестиционни намерения попадат в а сервитутната зона на големия инфраструктурен проект. Частникът обаче бил готов да си отстъпи терена срещу обезщетение, коментира Иван Ценов.

Общинският съвет продава имотите, а не аз, но ако имам инвеститорски интерес, то аз няма да спирам продажбата на имоти заради транспортното ведомство, каза кметът на Видин.

От транспортното ведомство обаче твърдят, че общината е прескочила действащото законодателство и не само е продавала имоти, а е преобразувала терени, в резултат на което са се образували още няколко нови имота.

Специалисти коментираха неофициално пред Mediapool, че общината не за първи път се възползва по този начин от големия инфраструктурен проект. Специалисти коментираха, че когато са работили по първия етап на проекта – подготовката на тръжната процедура за строителството - са се сблъскали със същия проблем. По-голямата част от терените, които е трябвало да се отчуждят за строителство, са били изключително общинска собственост и въпреки изричното изискване на бившия министър Николай Василев общината да не извършва сделки с тях, терените са били продадени на частна фирма.

С промените в Закона за държавната собственост в началото на миналата година, държавата облекчи министерствата при отчуждаването на земите при националните обекти, какъвто е вторият мост над Дунав. Собствениците не могат да обжалват отчуждителните процедури и да искат повече пари, отколкото е пазарната стойност на имота им преди да влезе в сила новият подробен устройствен план (ПУП). Практиката показва, че повечето от тези имоти са земеделска земя.

Според кмета на Видин Ценов, при отчуждителните процедури няма никакво значение какъв е видът на собствеността, защото цените се определят по един и същи начин.

Експертите от транспортното министерство съобщиха, че отчуждителните процедури зависят изцяло от документацията за собствениците, които кметовете на засегнатите села трябва да изпратят по служебен път. 

Информацията не може да бъде събрана, защото собствениците на имотите отказват да сътрудничат на държавните служители. Ако терените не бъдат отчуждени в определения срок, не могат да се обявят и тръжните процедури за проектиране и строителство на прилежащата към моста инфраструктура.

Това излага на риск реализацията на целия инфраструктурен проект, казаха от министерство на транспорта.

Бъдещето съоръжение, заедно с прилежащата инфраструктура, трябва да се разположи върху повече от 500 имота в землищата на селата Антимово, Капитановци и Покрайна, а и в землището на самия град, които са частна собственост. 
http://mediapool.bg/show/?storyid=125202



Тагове:   дунав,   мост,


Гласувай:
0



1. анонимен - Стефан Каменов
06.03.2007 21:17
Заедно с кмета на община Видин има и група общински съветници от БСП,СДС, и др. представени политически партии в местния парламент. Тези групи от хора са получили солидни площи земя около трасето на моста. Това е благодарност за добре свършената работа, оказването на подкрепа по дадено предложение на кмета на община Видин влашкия бандита Иван Ценов. Не е трудно да бъде проверено това от прокуратурата, за сведение ще дам един примрер: Имот 00364 е 100 дк. той е отчужден от държавата и е заплатен на собственика, но вместо това, въпросния имот 0034 е разделен на четири малки под имота с други номера например 00367,00369,00370,00373, това е направено от кмета на община Видин и главният архитект на общината Галя Антова, след това общински съвет Видин продава съответните имоти по предложение на кмета на други четирма собственка. Злоупотербата е доказуема, но не знаем защо Глвния прокурор, а да не говорим и окръжният прокурор мълчат. Защо не започнат проверка как и по какъв начин са създадени тези нови имоти с нови номера, затова има достатъчно документи както в общината , така и в общински съвет. Схемата е много лесна за разгадаване, но за сметка на това безобразие което е извършено от кмета и група общински съветници е престъпление защото един толкова важен за нас и региона проект какъвто е Дунав мост 2 беше поставен на карта Да не говорим че това са европейски средства.

Нека държавата наистина докаже че е на мястото си!!
цитирай
2. анонимен - Как и защо кмета на Видин продадена ...
06.03.2007 21:20
Как и защо кмета на Видин продадена по голяма яаст от общински съветници имони по трасето на Дунав мост 2. Нека прокуратурата да провери това. Защо след като държавата е отчуждила имотите около трасето на моста , кмета и Главния архитект са образували нови упита по трасето на моста. Това го поставям на вниманието на Главния прокурор, или като цяло на държавата , да потърси отговорност на този който спъва строителството на инфраструктурата на моста. От къде ще трябва да минават материалите за строителството на моста, разпира се по пътя или с ЖП транспорт, но как ще стигнат до площадката след като трябва да започнат отново отчуждителни мероприятия. Дано държавата да потърси отговорност на този който спъва строителството на един голям европейски инфраструктурен проект
цитирай
3. анонимен - Дунав мост 2 скандали, но прокуратурата мълчи
27.03.2007 18:40
Лятото на 2005 г. В последните си дни на власт правителството на Симеон Сакскобургготски трескаво прави сделки за замяна на държавна собственост. Тогава Министерството на отбраната поиска да смени военен имот в Божурище (летище плюс 1300 дка ниви) за 44 апартамента. Сделката бе направена с две фирми - "Жасмин пропъртис" и "Сфера дивелъпмънтс". Те са собственост на адвокат Борислав Боянов и сина му Веселин. По-късно замяната бе спряна от прокуратурата. По същото време въпросните лица са направили още една апетитна сделка. Близки до тях фирми са изкупили част от земята, която ще се отчуждава за инфраструктурата около Дунав мост 2. Едната е "Балкански индустриален парк". 50% от акциите й са собственост на Веселин Боянов, показва проверка в Дакси.

Скандал, вместо дългоочакваната първа копка, набира скорост около Дунав мост 2. Транспортното министерство обвини община Видин, че бави старта на строежа и подлага на риск големия проект. Кметът не съдействал за отчуждаването на земите, а общинарите във Видин продавали на частници земя, която попада в трасето на голямото съоръжение.
Проблем се оказват продажбите на няколко парцела на частни фирми в близост до моста. Така строежът може да се забави, защото собствениците могат да поискат нова оценка и по-висока цена.
От 39 имота, общинска собственост, които попадат в подходите към Дунав мост 2, 13 са продадени на еднолични търговци, акционерни дружества и частни лица, съобщи областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Най-големият имот е от 223 дка, а общата площ е около хектар. След това някои от терените са разделени на още части. Сделките са направени до юли 2006 г. Според решение 687 на Министерския съвет от 25 август 2004 г. с тези имоти е можела да се разпорежда само държавата, обясни губернаторът на Видин. Но нивите са продадени с решение на общинския съвет. Транспортното министерство е предупредило кметството, че предстои решение на правителството за отчуждаване на терените. А през миналата година са преведени 1,5 млн. лева за обезщетение на собствениците. Наскоро обаче от ведомството на Петър Мутафчиев

с изненада научили

че 6-7 от терените вече са изтъргувани. Областният управител отказа да отговори на въпроса кои са новите собственици на атрактивните имоти, които ще спечелят при отчуждаването им за нуждите на моста. Макар че по времето на предишното правителство Спасов е бил зам.-шеф на Общинския съвет. Председателите на местния парламент също са били от БСП - Надя Антонова, сега депутатка от "Коалиция за България", и Пламен Трифонов, лидер на червените във Видин.
"Стандарт" научи, че трима от въпросните купувачи са "Солей груп", "Балкански индустриален парк" и "Лариоест" ООД. "Балкански индустриален парк", където акционер е Веселин Боянов - същият, който за малко да направи изгодна замяна на 44 апартамента срещу военно летище и 1300 дка ниви в Божурище. Боянов е платил по 1000 лева за декар край Дунав. По толкова дава и държавата за отчуждените имоти. Справката в Дакси показва, че Боянов е човек, близък до "царските" кръгове. Той има две общи фирми с Георг Цветански - "Жасмин Пропъртис" и "Сфера Дивелъпмънтс". Цветански е първият собственик на фармацевтичните ни заводи. Той бе

фаворит на царското правителство

за неуспешната приватизация на "Булгартабак". Цветански участва и в схемата на Спас Русев за продажбата на БТК. Всички тези сделки са свързани с обръчите от фирми около царя.
Чрез "Балкански индустриален парк" Боянов е купил голям масив, след което е продал 126 дка на "Лариоест". Според Дакси 90% от капитала й е на италианеца Карло Казати, а 10 на сто държи адвокат Лилия Борисова. Тя бе шеф на предизборния щаб на кмета д-р Иван Ценов. "Солей груп" пък притежава бензиностанция по пътя към моста. На нея са продадени 6 дка за изграждане на ТИР паркинг на самата бензиностанция. Фирмата е собственост на Стефан Каменов, зам.-председател на Общинския съвет във Видин.
Според кмета д-р Иван Ценов към земите имало бизнес интереси и общината не може да ги спира. Това е било водещо при продажбата им. От тях обаче можело да се спечели, ако са купени по 60-100 лв./дка, защото сега държавата ще обезщети новите собственици с по 900-1100 лева за дка. Д-р Ценов заподозря в нападките към общината оправдание за поредното забавяне на строителството. Според него Дунав мост 2 вече е трябвало да бъде построен.
Първолета Цветкова
цитирай
4. анонимен - В Община Видин практика е за да по...
13.04.2007 03:07
В Община Видин практика е за да получиш разрешение за строеж или да се промени статута на определен имот, за строителство или да бъде застроена детска площадка или зелените площи в градът ни, трябва да платиш солидна сума на Главния Архитект на общината, всичко става с знанието на кмета. Във видинската община работи една от големите и богати фамилии Николови, от тази фамилия са кмета, заместник кмета по финансите и др. Тези фамилия забогатя значително след встъпването на д-р Иван Ценов като кмет на общината. Тази порочна практика продължава и до днес, но в градът няма отговорни институции, които да потърсят и разбият тази практика на тотално източване на община Видин , която е превърнала градът в един безлюден град. Такива са, строителството пред, шадравана до Дома за красотата във Видин, тази порочна практика унищожи и детската площадка пред ,,Панония 4", така беше застроенна и зелената площ пред кино ,,Никра" и много други територии бяха по този начин унищожени. Кого да сигнализирам кмета , този които злоупотребява с законите и постоянно нарушава наредбите на Община Видин. Просто институциите в градът бездействат, да не говорим за РДНСК- Видин. Просто при проверки никога няма нарушения, въпреки , че бяха унищожени детски площадки, градинки, тротоари и др.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: korupciqvidin
Категория: Политика
Прочетен: 916674
Постинги: 173
Коментари: 1375
Гласове: 1795
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930