Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2007 21:38 - Дунав мост 2 скандали, но прокуратурата мълчи
Автор: korupciqvidin Категория: Новини   
Прочетен: 3532 Коментари: 5 Гласове:
0



Автор: Първолета Цветкова
Лятото на 2005 г. В последните си дни на власт правителството на Симеон Сакскобургготски трескаво прави сделки за замяна на държавна собственост. Тогава Министерството на отбраната поиска да смени военен имот в Божурище (летище плюс 1300 дка ниви) за 44 апартамента. Сделката бе направена с две фирми - "Жасмин пропъртис" и "Сфера дивелъпмънтс". Те са собственост на адвокат Борислав Боянов и сина му Веселин. По-късно замяната бе спряна от прокуратурата. По същото време въпросните лица са направили още една апетитна сделка. Близки до тях фирми са изкупили част от земята, която ще се отчуждава за инфраструктурата около Дунав мост 2. Едната е "Балкански индустриален парк". 50% от акциите й са собственост на Веселин Боянов, показва проверка в Дакси.

Скандал, вместо дългоочакваната първа копка, набира скорост около Дунав мост 2. Транспортното министерство обвини община Видин, че бави старта на строежа и подлага на риск големия проект. Кметът не съдействал за отчуждаването на земите, а общинарите във Видин продавали на частници земя, която попада в трасето на голямото съоръжение.
Проблем се оказват продажбите на няколко парцела на частни фирми в близост до моста. Така строежът може да се забави, защото собствениците могат да поискат нова оценка и по-висока цена.
От 39 имота, общинска собственост, които попадат в подходите към Дунав мост 2, 13 са продадени на еднолични търговци, акционерни дружества и частни лица, съобщи областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Най-големият имот е от 223 дка, а общата площ е около хектар. След това някои от терените са разделени на още части. Сделките са направени до юли 2006 г. Според решение 687 на Министерския съвет от 25 август 2004 г. с тези имоти е можела да се разпорежда само държавата, обясни губернаторът на Видин. Но нивите са продадени с решение на общинския съвет. Транспортното министерство е предупредило кметството, че предстои решение на правителството за отчуждаване на терените. А през миналата година са преведени 1,5 млн. лева за обезщетение на собствениците. Наскоро обаче от ведомството на Петър Мутафчиев

с изненада научили

че 6-7 от терените вече са изтъргувани. Областният управител отказа да отговори на въпроса кои са новите собственици на атрактивните имоти, които ще спечелят при отчуждаването им за нуждите на моста. Макар че по времето на предишното правителство Спасов е бил зам.-шеф на Общинския съвет. Председателите на местния парламент също са били от БСП - Надя Антонова, сега депутатка от "Коалиция за България", и Пламен Трифонов, лидер на червените във Видин.
"Стандарт" научи, че трима от въпросните купувачи са "Солей груп", "Балкански индустриален парк" и "Лариоест" ООД. "Балкански индустриален парк", където акционер е Веселин Боянов - същият, който за малко да направи изгодна замяна на 44 апартамента срещу военно летище и 1300 дка ниви в Божурище. Боянов е платил по 1000 лева за декар край Дунав. По толкова дава и държавата за отчуждените имоти. Справката в Дакси показва, че Боянов е човек, близък до "царските" кръгове. Той има две общи фирми с Георг Цветански - "Жасмин Пропъртис" и "Сфера Дивелъпмънтс". Цветански е първият собственик на фармацевтичните ни заводи. Той бе

фаворит на царското правителство

за неуспешната приватизация на "Булгартабак". Цветански участва и в схемата на Спас Русев за продажбата на БТК. Всички тези сделки са свързани с обръчите от фирми около царя.
Чрез "Балкански индустриален парк" Боянов е купил голям масив, след което е продал 126 дка на "Лариоест". Според Дакси 90% от капитала й е на италианеца Карло Казати, а 10 на сто държи адвокат Лилия Борисова. Тя бе шеф на предизборния щаб на кмета д-р Иван Ценов. "Солей груп" пък притежава бензиностанция по пътя към моста. На нея са продадени 6 дка за изграждане на ТИР паркинг на самата бензиностанция. Фирмата е собственост на Стефан Каменов, зам.-председател на Общинския съвет във Видин.


Тагове:   Дунав,   мост,   МЪЛЧИ,


Гласувай:
0



1. анонимен - Поредни безумия и корупция в Община ...
01.04.2007 21:50
Поредни безумия и корупция в Община Видин. Започналото строителство пред музея във Видин и поставянето на плочките, изцяло противоречи на компетентни стоители. Да не говорим за стоителството на шадравана. ДНСК Видин продължава да мълчи, отностно компетентността на строителната фирма. Аз като обикновен гражданин и некомпетентен в това отношение , съм възмутен от поставяните там фигурални плочки и тяхното подреждане и там където има място се запълват с жълта пръст. Такива злоупотреби има и на много други обекти които са предоставени на някъкви строителни фирми фантоми , некомпетентни в строително отношение, това е безумие и моля ако има отговорни институции, моля да го проверят, относно документация, и дали се спазва проекта на въпросния обект.
цитирай
2. анонимен - КОРУПЦИЯТА във ВЪРХОВНА КАСАЦИ...
01.04.2007 21:52
КОРУПЦИЯТА във ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА е политика на управление.Назначаването на Камен Ситнилски за замглавпрокурор е смехотворна сага за задоволството на осъзнатата корупция,която е върховното изживяване на прокурорите от ВКП.Колко срамно е да лапнеш парички и потулиш престъпление.Припомням на Главпрокурора преписка 4400 от 2003г. на ВКП.Дерзайте прокурори,но знайте, че народа няма нужда от Вас.
цитирай
3. анонимен - Провокиран съм да се обърна към м...
01.04.2007 21:59
Провокиран съм да се обърна към медиите и обществото след поредната проява на наглост и безочие от страна на управляващите по отношение на процесите, които текат в здравеопазването.
Историята е следната: градът е Белоградчик, Северозападна България. През септември 2006 г. директорът на местната болница навършва пенсионна възраст и заявява желанието си да се оттегли от поста. За целта обаче Общинският съвет трябва да обяви конкурс за избор на нов управител на здравното заведение. Насрочването на въпросния конкурс бе протакано в продължение на 6 месеца. Насрочването му ще бъде обявено на днешното заседание на Общинския съвет.
Запитвани за причината за това забавяне, представителите на местната власт не счетоха за нужно да дадат какъвто и да било отговор.
Оказа се, че така се осъществява нечия отдавнашна мечта. Неведнъж председателят на Общинския съвет в града е споделял, че мечтае да председателства ОС, докато съпругата му-лекар, е директор на местната болницата. Очевидно мечтата на този човек е осъществена, но само наполовина. Скоро обаче му предстои да реализира и останалата част.
Да се върнем на конкурса, който утре ще бъде насрочен (това е една от точките в дневния ред на заседанието на ОС-Белоградчик). Нямаше да има нещо кой знае колко съмнително в 6-месечното протакане, ако един тревожен факт не беше налице – съпругата на въпросния председател на ОС вече има сертификат за здравен мендижмънт – задължително условие за кандидатстване за шеф на здравно заведение. Сдобила се е с него преди 3 (три!!!) дни.
Значи ли това, че кметът на града е изчакал някого, фаворитът за поста, да получи съответната правоспособност, за да може да се яви на предрешения, предизвестен и нагласен конкурс?! Това действие, последващо 6-месечно бездействие, не води ли до съмнения по отношение на почтеността на властимащите?!
За съжаление обаче този пример е симптоматичен за начина, по който се управлява държавата ни не само на централно, а и на местно ниво. Този пример е симптоматичен и за самия град Белоградчик, където кметът вече успя да назначи съпругата си (след проведен конкурс, разбира се) на директорското място в местната гимназия. Вероятно госпожа директорът е способна и компетентна, но все пак съм озадачен дали тя имаше по-задълбочен поглед върху проблемите на училището, в което никога не е работила, от конкурентите си, чиято професионална кариера от години е свързана с въпросната гимназия.
В тази история не става въпрос за законност. Нито един закон не е нарушен. Става дума за морал или за липсата на такъв. Става въпрос и за потъпкването на основополагащия принцип, гарантиращ избора на по-качествения кандидат за даден пост – състезателността и правото на равен старт. Става въпрос за честност, а и за безкористност. Когато суверенът, какъвто по Конституция е българският народ, ти делегира правото да управляваш от и в негово име, си длъжен да го правиш по най-прозрачния начин, забравяйки личния интерес. А ако избраните от народа не сторят това и не се оттърсят от естествения стремеж към лично облагодетелстване, гражданското общество е естественият коректив, който трябва да използва своя импулс и да коригира грешките на избраниците си, за да има справедливост. А не само горчив привкус, породен от нечистоплътността на определена група хора.
Богдан Маринов
цитирай
4. анонимен - Браво Браво, и аз се збълсках с тая ...
01.04.2007 22:03
Браво Браво, и аз се збълсках с тая Видинска мафия и целият този коментар за жалост е 100% реалното описание на действителноста... Моля ви сложете край на това безобразие, помогнете на Видин да просперира.
цитирай
5. анонимен - През последната година подготв...
01.04.2007 22:15
През последната година подготвителната работа за изпълнението на проект „Дунав мост при Видин-Калафат” навлезе в решителната си фаза. Министерството на транспорта положи големи усилия, за да компенсира забавянето на реализацията на този изключително важен за страната и регионалната икономика на Северозападна България проект. Проблемите с финансиращите институции бяха успешно решени, с което финансирането на проекта беше изцяло обезпечено. Бяха финализирани процедурите по избор на строител и надзорник на мостовото съоръжение, а тези за прилежащата инфраструктура стартираха успешно.

Неразделна част от изпълнението на проекта е отчуждаването на терените, върху които ще се изгражда мостът и прилежащата инфраструктура. Този процес засяга повече от 500 имота, частна собственост, в землищата на селата Антимово, Капитановци и Покрайна, община Видин, както и в землището на гр. Видин. Министерството на транспорта подготви необходимата документация, която законът изисква за отчуждаването на тези имоти. В резултат на това, в края на 2004 г. Министерският съвет прие решение за отчуждаването на имоти или части от тях в землищата на посочените села, а през 2006 г. – и за тези в землището на гр. Видин. Експерти от Министерството положиха максимални усилия, за да съберат, обработят и проверяват нееднократно огромен обем документация, необходима за осигуряването на точното изплащане на обезщетенията на засегнатите собственици. За изпълнението на отчуждителните процедури Министерството зависи изцяло от община Видин и кметовете на засегнатите села за получаването по служебен път на документация, която не може да бъде събрана от собствениците. Причината за това е невъзможността да се установи контакт с тях или отказ от тяхна страна да сътрудничат.

По отношение на имоти, частна общинска собственост, които подлежат на отчуждаване, бяха констатирани некоректни действия от страна на собственика – община Видин. Следва да се отбележи, че Общината още в началото на проекта беше запозната изцяло с предстоящите отчуждителни производства и изготвените за това устройствени планове. Министерството на транспорта напомни нееднократно на община Видин за задължението й като собственик по Закона за устройство на територията, а именно при намерение за продажба да предлага имотите първо на инвеститора, което е условие за действителност на такива сделки. Въпреки това, общинските власти са продавали на трети лица предвидени за отчуждаване имоти, тоест не са се съобразили с изискването на закона. Междувременно, освен разпоредителни сделки, Общината си е позволила да преобразува имоти, като от определен за отчуждаване имот са образувани по няколко нови имота. По този начин Общината затруднява работата на Министерството на транспорта, въпреки лично поетия ангажимент за сътрудничество от страна на кмета на града д-р Иван Ценов през м. ноември 2006 г.

Некоректните действия на община Видин, включително несвоевременното служебно предоставяне на документи от местните власти, излага на риск цялостното изпълнение на този изключително важен проект с национално значение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: korupciqvidin
Категория: Политика
Прочетен: 913600
Постинги: 173
Коментари: 1375
Гласове: 1795
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031